ΥΓΕΙΑ

Πρέπει στ’ αλήθεια να συντηρούμε το βούτυρο στο ψυγείο;


Μία από τις πιο έντονες συζητήσεις για τη συντήρηση των τροφίμων είναι το κατά πόσον θα πρέπει να τοποθετείται το βούτυρο στο ψυγείο. Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν στη σκέψη να αφήσουν το βούτυρο στον πάγκο, ενώ άλλοι επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το κρύο, σκληρό βούτυρο κατευθείαν από το ψυγείο. Είναι μια λογική ερώτηση, με μια αρκετά περίπλοκη απάντηση. Εν συντομία: Είναι εντάξει να το αφήσετε εκτός ψυγείου, με κάποιους περιορισμούς. 

Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν και ως επί το πλείστον λίπος, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιρρεπές σε βακτήρια. Ειδικά το αλατισμένο βούτυρο είναι ακόμα λιγότερο επιρρεπές στη βακτηριακή ανάπτυξη έναντι του μη-αλατισμένου, λόγω της υπεροχής του πρώτου σε νάτριο και άρα η διάρκεια ζωής των δύο ειδών βουτύρου είναι διαφορετική. Όταν πρόκειται για την έξοδο του αλατισμένου βουτύρου από το ψυγείο, ο πρώτος σημαντικός κανόνας είναι ότι πρέπει να διατηρείται σε ένα πλήρως αεροστεγές δοχείο. Όταν το βούτυρο βρεθεί εκτεθειμένο στον αέρα, χαλάει πολύ πιο γρήγορα. Όταν σφραγίζεται καλά στο δοχείο του μετά από κάθε χρήση, το αλατισμένο βούτυρο θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις τροφικές μελέτες. Αν η θερμοκρασία δωματίου στην κουζίνα σας ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου όμως, είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε στο ψυγείο σας το συντομότερο δυνατόν. Παρόλα αυτά, το ανάλατο βούτυρο είναι προτιμότερο να διατηρείται στο ψυγείο. 


Tags: food, fitness, health, eat, τρώμε, βούτυρο, γυναίκα, κουζίνα, διατροφή, ψυγείο, tips

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)