ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Χοιρινό ή Μοσχάρι; Ποιο να προτιμήσω;


  • Για τους κρεατοφάγους αυτό είναι δίλημμα τους.

    Για τους κρεατοφάγους αυτό είναι δίλημμα τους.

Το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας ανήκουν στην κατηγορία του «κόκκινου κρέατος». Και τα δυο είδη κρέατος είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο και περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Πιο κάτω θα δείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά τους.

Θερμίδες και λίπος
Αν συγκρίνουμε την ίδια ποσότητα άπαχου μοσχαρίσιου και άπαχου χοιρινού κρέατος θα δούμε πως διαθέτουν περίπου τις ίδιες θερμίδες.
Το χοιρινό περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το μοσχάρι. Το χοιρινό θεωρείται πιο υγιεινό από την άποψη ότι περιέχει ορατό λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα. Αντίθετα, το λίπος του μοσχαριού είναι ενδομυϊκό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Oι αναλογίες θερμίδων και λίπους ποικίλλουν ανάλογα με το τμήμα του ζώου που θα επιλέξετε και στα δύο είδη κρέατος.

Βιταμίνες, σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο
• Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β π.χ. Β1, Β6 και Β12. Το χοιρινό κρέας περιέχει περίπου 5-10 φορές περισσότερη ποσότητα της βιταμίνης Β1 (θειαμίνης) που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας.
• Το μοσχαρίσιο κρέας υπερτερεί σε βιταμίνη B12, αφού θεωρείται η πρωταρχική πηγή βιταμίνης Β12.
• Και τα δύο είδη κρέατος αποτελούν την καλύτερη πηγή σιδήρου. Όμως, το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει περισσότερο σίδηρο και ψευδάργυρο σε σχέση με το χοιρινό κρέας.
• Το χοιρινό κρέας περιέχει διπλάσια ποσότητα σεληνίου σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας.

Τελικά ποιο να προτιμήσω;
Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος, η καλύτερη επιλογή είναι το άπαχο χοιρινό κρέας, διότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, ενώ αν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας, η καλύτερη επιλογή θα ήταν το μοσχαρίσιο κρέας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιλογή παίζει η κατάσταση υγείας (π.χ. αν υπάρχει κάποια διατροφική ανεπάρκεια ή ασθένεια).

Προσοχή!
Η υπερβολική κατανάλωση «κόκκινου κρέατος» έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τη χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Οπόταν η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο!


Tags: δίλημμα, χορινό, μοσχάρι, κρέας, διατροφή, υγεία, σώμα, καλοκαίρι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)