ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

6 λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη


  • Τα σπαράγγια είναι από τα βασικά λαχανικά με ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης.

    Τα σπαράγγια είναι από τα βασικά λαχανικά με ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι χορτοφάγοι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ποσότητα πρωτεΐνης. Λογικό, αφού στο μυαλό μας έχουμε συνδυάσει την «πρωτεΐνη» με το κρέας. Δεν είναι όμως έτσι. Η πρωτεΐνη μας δίνει ενέργεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και ένας πολύ καλός τρόπος πρόσληψής της είναι τα λαχανικά! Ναι, καλά ακούσατε…

Αν για κάποιους λόγους λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τα πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, είναι ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι «ατελείς» πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για το λόγο αυτό πρέπει να τις συνδυάζετε με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ας δούμε τα λαχανικά που βρίσκονται ψηλά στη λίστα και που, αν τα συνδυάσετε με ολική άλεση και δημητριακά, μπορείτε να πάρετε τα αμινοξέα που χρειάζεστε.

Φασόλια: Αντικαθιστούν ωραιότατα το κρέας, αφού ένα φλιτζάνι φασολιών περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Aπό τους superstars της υγιεινής διατροφής, αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών.  Μισό φλιτζάνι έχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σπαράγγια: Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μια κούπα περιέχει 2.95 γρ. πρωτεΐνης.

Σπανάκι: Το λατρεύουμε είτε σε σπανακόρυζο είτε ως σαλάτα και δικαίως! Μία κούπα μαγειρεμένου σπανακιού ισοδυναμεί με 5,40 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Καλαμπόκι: Μισό φλιτζάνι με σπόρους καλαμποκιού παρέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πατάτα: Μια μεγάλη ψητή πατάτα περιέχει 6.28 γρ. πρωτεΐνης.


Tags: διατροφή, υγεία, πρωτεΐνη, λαχανικά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)