MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σσσ… ησυχία


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Η νέα πρόταση στη διακόσμηση είναι τα ντιζαινάτα ηχομονωτικά πάνελ. Μοντέρνα και επαναστατικά, δεν έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς όταν επενδύουν τοίχους και έπιπλα, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο… αθόρυβη.

Ντιζαινάτα πάνελ από ξύλο, κρύσταλλο, ύφασμα και άλλα υλικά δημιουργήθηκαν για να χαρίσουν την πολυπόθητη ηχομόνωση στο σπίτι, στο γραφείο ή στο γραφείο-σπίτι. Δεν έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα σ’ έναν χώρο, αλλά είναι και μια επαναστατικά καινοτόμα πρόταση, που όταν επενδύουν έπιπλα, ή φωτιστικά, όπως τη λάμπα cocoon, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας αισθητά πιο αθόρυβη.

Τα πρωτότυπα αυτά μόντουλαρ πάνελ ενισχυμένα με ειδικό ηχομονωτικό υλικό, εκτός από το να προσφέρουν μια μοντέρνα διακοσμητική άποψη, είναι όμορφα και χρηστικά, αφού απαλλάσσουν τον χώρο από την δυσάρεστη ηχορύπανση της καθημερινότητας μειώνοντάς την έως και 50%.

ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ
Απομονώνουν διακριτικά την κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο που έχει εγκατασταθεί στο σπίτι προσφέροντας στιγμές ρηλάξ 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Κρεμιούνται στον τοίχο σαν ένας πίνακας ή λειτουργούν σαν σεπαρέ, τοποθετημένα σε πλαίσιο με ρόδες για την εύκολη μετακίνησή τους.

Οι προτάσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Αμπαζούρ με ιδιαίτερη επιφάνεια που θυμίζει πολύ τη γνωστή κυψελωτή «καρτέλα των αυγών», όμοια μ’ εκείνη που χρησιμοποιούν και στα στούντιο ηχογράφησης, είναι η ιδανική λύση για το βραδινό διάβασμα στο κρεβάτι προσφέροντας την πλήρη ησυχία, αφού τα υλικά κατασκευής της είναι σε 3D ή hi-tech έκδοση για να μην μειώσουν σε τίποτα την υψηλή αισθητική της. 

Στην διεθνή έκθεση επίστρωσης δαπέδων Domotex, που γίνεται στο Αννόβερο, πολλοί διακοσμητές και αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων αστεράτα ονόματα όπως ο Ρομπέρτο Παλόμπα, ο Στεφάν Ντίεζ, ο Ρος Λάβγκροβ κ.ά, παρουσίασαν τα ασύγκριτα σχεδιαστικά ηχομονωτικά «πατώματα», που έχουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σπίτι, προτείνοντας  μοντέρνες μοκέτες και χαλιά για να καλύψουν απ’ άκρη σ’ άκρη τα παλιά πατώματα ενός χώρου, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να ξηλώσει ή να επισκευάσει τίποτα πριν την τοποθέτησή τους. Για επιφάνειες όπως το ξύλο και το πλακάκι οι προτάσεις τους εμπεριέχουν μεγάλη δόση ντιζάιν, που πιασμένα χέρι χέρι με τα κλασικά κιλίμια (kilim) απογειώνουν στυλιστικά έναν χώρο. Το ύφος και τα σχέδια δημιουργούνται ανάλογα με το «γέμισμα» που θα γίνει από το συγκεκριμένο υλικό, ώστε να ταιριάξουν επάξια σε κάθε σπίτι. Καναπέδες, ράφια, κομοδίνα ακόμα και η διάσημη μπερζέρα με «τα αυτάκια», αυτή δηλαδή που στην πλάτη κάνει έντονη καμπύλη αγκαλιάζοντάς την, είναι έπιπλα που όταν μονωθούν σε μαθαίνουν να ζεις σε μια γλυκιά σιωπή.

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Και όλα αυτά ανήκουν επιτακτικά στο καινοτόμο κόσμο της μόνωσης και του ντιζάιν παντρεύοντας, όμως, τέλεια το επαναστατικό με το παραδοσιακό κομμάτι της επίπλωσης. Μπορεί να ακούγεται σαν σκηνικό επιστημονικής φαντασίας αλλά εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την χρηστική τους αξία, κρεμώντας στον τοίχο του τα υπέροχα αυτά πάνελ σε μορφή πίνακα ή επενδύοντας με αυτά (υπάρχουν αποσπώμενα) ένα κλασικό έπιπλο για να απαλλαχτεί από τον δυσάρεστο θόρυβο που τον περιβάλλει.

Μερικές φορές τόσο καινοτόμες δημιουργίες δεν μένουν μόνο στη σφαίρα της πρότασης αλλά γίνονται και απαραίτητες. Σερφάροντας κανείς στο ίντερνετ ή να επισκεφτεί παγκόσμιες εκθέσεις επίπλων (Μιλάνο) μπορεί να γνωρίσει αυτές τις δημιουργίες των σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων, μόνο που το κόστος τους είναι ακόμα αρκετά υψηλό ώστε να γίνουν μέρος της ζωής μας .Πού θα πάει όμως; Σε πολύ λίγο, φαντάζομαι, όλοι θα μπορούν να πίνουν το κρασί τους κάτω από ένα τέτοιο φωτιστικό ή να διαβάζουν το βιβλίο τους τυλιγμένοι στην… ησυχία τους.  

Σσσ… ησυχία

Tags: διακόσμηση, προτάσεις