ΣΧΕΣΕΙΣ

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Η επιστήμη του έρωτα


  • Τι έχει να κάνει ο έρωτας με τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, και πέφτουμε τυφλά σε έναν έρωτα, ο μόνο τρόπος της φύσης για να κρατήσει ζωντανό το είδος μας;

    Τι έχει να κάνει ο έρωτας με τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, και πέφτουμε τυφλά σε έναν έρωτα, ο μόνο τρόπος της φύσης για να κρατήσει ζωντανό το είδος μας;

Τι έχει να κάνει ο έρωτας με τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, και πέφτουμε τυφλά σε έναν έρωτα, ο μόνο τρόπος της φύσης για να κρατήσει ζωντανό το είδος μας; Μέσα από ένα ακαταμάχητο κοκτέιλ χημικών ουσιών, ο εγκέφαλός μας προσελκύει ή προσελκύεται. Πιστεύουμε ότι είμαστε επιλογή κάποιου, αλλά μπορεί απλώς να είμαστε θύματα του υπέροχου σχεδίου της φύσης....
Δεν είναι ακριβώς αυτό που λένε ...

Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι μέσα σε 90 δευτερόλεπτα μέχρι 4 λεπτά, έχουμε αποφασίσει εάν θέλουμε κάποιον! Οι έρευνες έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με ό, τι λέγεται, αλλά 55% οφείλεται στη γλώσσα του σώματος, 38% στον τόνο και την ταχύτητα της φωνής και μόνο 7% σε αυτό που λέγεται.

Τα 3 στάδια του έρωτα

Η Έλεν Φίσερ του πανεπιστημίου Rutgers πρότεινε 3 στάδια του έρωτα: λαγνεία, έλξη και προσκόλληση. Κάθε στάδιο οφείλεται σε διαφορετικές ορμόνες και χημικές ουσίες.
Στάδιο 1:
Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του έρωτα και καθοδηγείται από την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα - σε άνδρες και γυναίκες.
Στάδιο 2:
Αυτό είναι το καταπληκτικό στάδιο όπου είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις είναι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται σε αυτό το στάδιο: η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
Στάδιο 3:
Συνημμένο είναι ο δεσμός που κρατά ζευγάρια μαζί αρκετό καιρό για να έχουν και την ανατροφή των παιδιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν δύο σημαντικές ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτό το συναίσθημα της σύνδεσης? Ωκυτοκίνη και της βαζοπρεσσίνη.

Αδρεναλίνη
Στα αρχικά στάδια του έρωτα για κάποιον, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο αίμα. Έτσι αρχίζουμε να ιδρώνουμε, να έχουμε αγωνία και να ξηραίνεται το στόμα μας!

Ντοπαμίνη
Οι επιστήμονες σε μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο η «αγάπη χτύπησε», εξέτασε ερωτοχτυπημένα ζευγάρια και ανακάλυψαν ότι έχουν υψηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης. Αυτή η χημική ουσία διεγείρει «την επιθυμία και την ανταμοιβή», ενεργοποιώντας μια έντονη βιασύνη της ευχαρίστησης. Έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο, όπως η λήψη κοκαΐνης! Τα "ζευγάρια που παρουσιάζουν συχνά τα σημάδια της διόγκωσης της ντοπαμίνης: αυξημένη ενέργεια, μειωμένη ανάγκη για ύπνο ή φαγητό, εστιάζουν την προσοχή τους και την ευχαρίστησή τους στην παραμικρή λεπτομέρεια αυτής της νέας σχέσης’’.

Σεροτονίνη
Μία από τις πιο σημαντικές ουσίες του έρωτα, που μπορεί να εξηγήσει γιατί όταν ερωτευόμαστε, είμαστε βυθισμένοι σε σκέψεις.
Μήπως η αγάπη σας κάνει να αλλάζετε τον τρόπο που σκέφτεστε; Ένα πείραμα ορόσημο στην Πίζα της Ιταλίας, έδειξε ότι η πρώιμη αγάπη (η φάση έλξης) αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο Δρ Donatella Marazziti, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μελέτησε είκοσι ζευγάρια που ήταν τρελά ερωτευμένα για λιγότερο από έξι μήνες. Ήθελε να δει αν οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που τα έκαναν να σκέφτονται διαρκώς τον εραστή τους, είχαν σχέση με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου σε μία κατάσταση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Με την ανάλυση των δειγμάτων αίματος από τα ζευγάρια, ο Δρ Marazitti ανακάλυψε ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης των ζευγαριών, ήταν ισοδύναμα με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που συναντώνται σε ασθενείς με ψυχαναγκαστική διαταραχή..

Ο έρωτας πρέπει να είναι τυφλός

Οι πρόσφατα ερωτοχτυπημένοι εξιδανικεύουν συχνά τους σύντροφό τους, μεγεθύνοντας τις αρετές τους και διώχνοντας μακριά τις ατέλειες τους , λέει η Ellen Berscheid, μια κορυφαία ερευνήτρια της ψυχολογίας του έρωτα.
Τα νέα ζευγάρια μεγαλοποιούν τη σχέση.«Είναι πολύ συνηθισμένο να πιστεύουν ότι έχουν μια σχέση που είναι ιδανική».
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουμε ανάγκη αυτό την ρόδινη άποψη, διότι μας κάνει να θέλουμε να μείνουμε μαζί για πάντα! Κι έτσι φτάνουμε στο επόμενο στάδιο του έρωτα, την κατάσχεση.

Η ωκυτοκίνη - Η ορμόνη της αγκαλιάς

Η ωκυτοκίνη είναι μια ισχυρή ορμόνη που απελευθερώνεται από τους άνδρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού.
Είναι πιθανόν να εμβαθύνει τα συναισθήματα της σύνδεσης και κάνει τα ζευγάρια να αισθάνονται πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο, αφού έχουν κάνει σεξ. Η θεωρία λέει ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει ένα ζευγάρι, τόσο βαθύτερο δεσμό έχει.
Η ωκυτοκίνη φαίνεται επίσης να βοηθάει την ενδυνάμωση του ισχυρού δεσμού μεταξύ μαμάς και μωρού και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι επίσης υπεύθυνη για το ότι το στήθος μιας μαμάς απελευθερώνει αυτομάτως γάλα στο απλό θέαμα ή ήχο του μωρού τους.

Βαζοπρεσσίνη
Βαζοπρεσσίνη είναι μια άλλη σημαντική ορμόνη στη μακροπρόθεσμη δέσμευση και απελευθερώνεται μετά το σεξ.
Βαζοπρεσσίνη (ονομάζεται επίσης αντι-διουρητική ορμόνη) συνεργάζεται με τα νεφρά σας για να ελέγξετε τη δίψα. Είναι πιθανός ο ρόλος της σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Αισθάνεσθε ερωτευμένοι;
Ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι μάλλον τελικά ο όμορφος τρόπος της φύσης να διατηρεί το ανθρώπινο είδος ζωντανό!!!!

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr 


Tags: έρωτας, ομορφιά, γυναίκα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)