ΥΓΕΙΑ

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Μέλασμα και φακίδες: Τι είναι και πώς προκαλούνται


  • Τα σημάδια που προκαλούνται από τον ήλιο είναι πολύ συχνές στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε όσους χρησιμοποιούν τεχνητ

    Τα σημάδια που προκαλούνται από τον ήλιο είναι πολύ συχνές στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε όσους χρησιμοποιούν τεχνητ

Τα σημάδια που προκαλούνται από τον ήλιο, δηλαδή οι υπερμελαχρώσεις του δέρματος είναι πολύ συχνές στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε όσους χρησιμοποιούν τεχνητές λάμπες μαυρίσματος.

Τα σημάδια είναι πιο εμφανή όταν το μαύρισμα εξαφανίζεται το φθινόπωρο. Η κύρια αιτία αυτών των ατελειών του δέρματος είναι η υπερδιέγερση των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, μια ουσία που δίνει στο δέρμα το φυσικό του χρώμα.

Οι πιο συχνές υπερμελαχρώσεις του δέρματος είναι το μέλασμα και οι φακίδες. Έτσι, ονομάζονται και τα σημάδια ηλικίας.

Χαρακτηρίζονται από καφέ κηλίδες με ακανόνιστο περίγραμμα και οφείλονται τόσο στην υπερβολική και ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο αλλά και σε γενετικές και ορμονικές αιτίες.

Οι φακίδες, είναι προκαλούνται αποκλειστικά από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και σε λάμπες μαυρίσματος, επηρεάζοντας τα μέρη του σώματος πιο εκτεθειμένα στις ακτίνες του ηλίου, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και το ντεκολτέ .

Η πρόληψη είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση της εμφάνισης αυτών των ατελειών του δέρματος.
Το κύριο μέτρο πρόληψης είναι η χρήση των χημικών ή φυσικών αντηλιακών κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας μεταξύ 11 π.μ. και 16.00μ.μ.

Τα χημικά αντηλιακά είναι συνθετικές ουσίες που μπορούν να απορροφήσουν ακτίνες του ήλιου επιλεκτικά. Είναι δύο τύπων: UVA και UVB φίλτρα, συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός περισσότερα φίλτρα. Φυσικά φίλτρα, αντίθετα, είναι ματ χρωστικές ουσίες που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Ως πρόληψη έναντι της εμφάνισης των κηλίδων, εκτός από αντιηλιακά, είναι και τα αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στην αναστολή της παραγωγής των αντι-φλεγμονωδών μεσολαβητών που εμπλέκονται στην προσομοίωση του ενζύμου τυροσινάσης (υπεύθυνο για μελανίνης σύνθεση).

Τα κύρια αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της υπερμελάγχρωσης είναι: η βιταμίνη Ε η οποία αναστέλλει την οξείδωση των λιπιδίων του δέρματος, η βιταμίνη C, που αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, την βιταμίνη Α λιποϊκό οξύ για την αναστολή της δράσης του ενζύμου τυροσινάσης και το πράσινο τσάι,οι πολυφαινόλες είναι παράγωγα σε θέση να σταματήσουν τη σύνθεση της μελανίνης, εκτός από την αντι-φλεγμονώδη και την αντι-καρκινογόνα δράση τους.

Μια συχνή απολέπιση του δέρματος του προσώπου έχει ένα διπλό πλεονέκτημα: κάνει την επιδερμίδα φωτεινή με την εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φροντίδας και θεραπείας των προϊόντων.

Η πλέον διαδεδομένη θεραπεία για την καταπολέμηση των κηλίδων του δέρματος είναι το χημικό peeling που συνδυάζει διαφορετικά οξέα, όπως το κοζικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ ή ρετινοϊκό οξύ (τρετινοΐνη), χωρίς να ξεχνάμε τη δράση αποχρωματισμού την υδροκινόνη.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνδυάσετε αυτές τις θεραπείες με τη χρήση των αντηλιακών. Η θεραπεία που αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση στα χημικά peeling είναι θεραπεία με λέιζερ, ιδίως λέιζερ Alexandrite και Nd Yag. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: μέλασμα, φακίδες, πρόσωπο, ομορφιά, γυναίκα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)