ΥΓΕΙΑ

Ηχορύπανση: Δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να προκαλέσει

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • H υπογονιμότητα, μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι, επηρεάζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως,

    H υπογονιμότητα, μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι, επηρεάζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως,

Στο παρελθόν, αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ότι η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ) πέραν των προκλήσεων που φέρει για την ψυχική και σωματική μας υγεία, μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα, μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι, επηρεάζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως, τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή τους, είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Pollution», η διατάραξη του νυχτερινού ύπνου ως αποτέλεσμα της ηχορύπανσης (σε επίπεδο ίσο με 55 ντεσιμπέλ), αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενός άνδρα να διαγνωσθεί με υπογονιμότητα.

Στην διαχρονική αυτή έρευνα, έλαβαν μέρος συνολικά 206.492 άνδρες ηλικίας από 20 έως 59 ετών, μεταξύ των ετών 2006-2013. Από αυτούς, οι 3.293 διαγνώστηκαν με προβλήματα υπογονιμότητας κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα του περιβαλλοντικού θορύβου, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Θορύβου σε συνδυασμό με τους ταχυδρομικούς κώδικες των σπιτιών των συμμετεχόντων της μελέτης.

Μετά το πέρας των αναλύσεων, οι ερευνητές συσχέτισαν τα προβλήματα των ανδρών στον ύπνο με τη χαμηλότερη συγκέντρωση και την αλλαγή της μορφολογίας (του σχήματος) των σπερματοζωαρίων, όπως επίσης και με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μάλιστα, μία σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε εξίσου πρόσφατα και αφορούσε το γυναικείο πληθυσμό, αποκάλυψε, ότι κάθε 10 ντεσιμπέλ επιπλέον ατμοσφαιρικού θορύβου καθυστερούν την σύλληψη μίας γυναίκας για περισσότερο από έξι μήνες, σε ποσοστό 8%. Το γεγονός αυτό, αποδόθηκε στη συσχέτιση ανάμεσα στην ηχορύπανση και στη μεταβολή του κύκλου της ωορρηξίας των γυναικών.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

 


Tags: Ηχορύπανση, σχ'εσεις, Δρ. Θάνος Ασκητής, συμβουλές

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)