ΥΓΕΙΑ

Κρυοσυντήρηση ωοθηκών: Η νέα επαναστατική μέθοδος!


  • Η τεχνική θεωρείται ανώτερη από την κατάψυξη ωαρίων

    Η τεχνική θεωρείται ανώτερη από την κατάψυξη ωαρίων

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Medical College στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reproductive Sciences, οι γυναίκες για να αυξήσουν τις πιθανότητες να συλλάβουν παιδί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κρυοσυντήρηση/κατάψυξη ωοθηκών ιστών και όχι ωαρίων. Οι ερευνητές εξέτασαν κάθε περιστατικό που υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη τεχνική κατάψυξης και καταγράφηκε μεταξύ 1999 και 2016. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 38% των γυναικών που υποβλήθηκαν στην τεχνική αυτή, απέκτησαν παιδί. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας μέχρι 40 ετών γέννησαν 84 παιδιά μετά από συνολικά 309 εφαρμογές κατάψυξης, ενώ 8 από αυτές απέκτησαν περισσότερα από ένα παιδιά. Σχεδόν τα 2/3 των γυναικών ήταν σε θέση να αντιστρέψουν την εμμηνόπαυση ή να αποκαταστήσουν την αναπαραγωγική τους λειτουργία, συλλαμβάνοντας με φυσικό τρόπο, ενώ μόνο το 1/3 περίπου χρειάστηκε να προβεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η κατάψυξη των ωοθηκών προσφέρει στις γυναίκες, ακόμα και σε εκείνες μεγαλύτερης ηλικίας, την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω το βιολογικό τους ρολόι, να αντιστρέψουν την εμμηνόπαυση και να μείνουν έγκυες, με φυσικό τρόπο, χωρίς να χρειάζονται θεραπεία γονιμότητας.

Η κατάψυξη ωοθηκών είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος κατά την οποία ο γυναικολόγος αφαιρεί τμήματα ή ολόκληρη την ωοθήκη με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας. Ο κατεψυγμένος ωοθηκικός ιστός που αφαιρείται περιέχει ανώριμα ωάρια, τα οποία γίνονται ώριμα, όταν επανατοποθετούνται στο σώμα της γυναίκας. Όταν αφαιρεθεί ο ιστός από το σώμα, καταψύχεται στους -196 °C, κατάσταση στην οποία μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια. Όταν επανατοποθετείται στο σώμα της γυναίκας, επανεκκινείται ο εμμηνορρυσιακός κύκλος και απελευθερώνονται οιστρογόνα, επιτρέποντάς της να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς λόγους, όπως είναι ο καρκίνος, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και σε υγιείς γυναίκες. Τέλος, η τεχνική θεωρείται ανώτερη από την κατάψυξη ωαρίων, αφού αντιστρέφει την εμμηνόπαυση και δε χρειάζεται θεραπεία γονιμότητας με ορμονική υποκατάσταση.

 Επιμέλεια κειμένου: Γαβριέλα Αγησιλάου

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77 


Tags: Κρυοσυντήρηση ωοθηκών, νέα επαναστατική μέθοδος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)