ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες και βίντεο για αποφυγή πνιγμού ενός παιδιού από φαγητό

Σταύρη Φράγκου


  • Με αφορμή τον θάνατο της 3χρονης Γεωργίας Πολυκάρπου, η οποία έχασε τη ζωή της από πνιγμό φαγητού καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι οδηγίες και τρόπους να αντιμετωπίσουμε ένα πνιγμό.

    Με αφορμή τον θάνατο της 3χρονης Γεωργίας Πολυκάρπου, η οποία έχασε τη ζωή της από πνιγμό φαγητού καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι οδηγίες και τρόπους να αντιμετωπίσουμε ένα πνιγμό.

  • video
πηγή βίντεο Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Hellenic Rescue Team

Πώς να αντιμετωπίσουμε πνιγμό παιδιού από φαγητό;

Με αφορμή τον θάνατο της 3χρονης Γεωργίας Πολυκάρπου, η οποία έχασε τη ζωή της από πνιγμό φαγητού καθώς βρισκόταν στο σπίτι των παππούδων της, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι οδηγίες και τρόπους να αντιμετωπίσουμε ένα πνιγμό σε περίπτωση που ένα παιδί κοντά μας χρειάζεται βοήθεια.

Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, αναπνέει ή μιλά, ενθαρρύνετε το να βήξει γιατί ο βήχας είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα. Αν η φωνή του είναι πολύ δύσκολη, η αναπνοή του βαριά ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση.

- Ξαπλώστε το παιδί, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι πιο χαμηλά από το σώμα. 
- Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης σας.
- Εάν δεν καταφέρετε να βγάλετε το αντικείμενο από το στόμα του παιδιού γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας με το κεφάλι του να είναι και πάλι πιο χαμηλά από το σώμα.
- Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος (ανάμεσα στις θηλές του περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό.
- Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του παιδιού και αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να εφαρμόσετε την μέθοδο Heimlich.
Σταθείτε πίσω από το παιδί, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σας για να δημιουργήσετε μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζετε δυνατά προς το σώμα σας και προς τα πάνω.

Δώστε προσοχή
Μη δίνετε ξηρούς καρπούς, τσίχλες, καραμέλες ή σταφύλια σε μικρά παιδιά καθώς αυτά είναι πολύ συχνή αιτία πνιγμονής. Το παιδί παίζει ή ακόμα τρέχει ενώ τρώει, και λόγω έλλειψης ωριμότητας εύκολα μπορεί να στραβοκαταπιεί. Επίσης ποτέ δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο του ένα μωρό όταν τρώει καθώς η επίβλεψη του για αποφυγή πνιγμού είναι απαραίτητη.

Δείτε το βίντεο.


Tags: πνιγμος, λεμεσός, κύπρος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)