MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είναι το σπίτι σας pet friendly;


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Όσο όμορφο και πρακτικό θέλουμε να είναι για μας το σπίτι μας, άλλο τόσο βολικό πρέπει να είναι για το κατοικίδιό μας. Αλήθεια, ξέρουμε πόσο φιλικό μπορεί είναι το σπίτι μας προς τα αγαπημένα μας ζωάκια;

Πόσοι από εμάς που έχουν κατοικίδιο αναρωτηθήκαμε αν το σπίτι μας - και σπίτι τους βέβαια - είναι τόσο pet friendly ώστε να νιώθουν πραγματικά καλά μέσα σ’ αυτό; Το σίγουρο είναι ότι αν δεν δημιουργήσουμε εμείς τις κατάλληλες συνθήκες που να κάνουν τα ζωάκια μας χαρούμενα, η ζωή τους, ειδικά αν ζουν σ’ ένα διαμέρισμα, είναι πολύ πληκτική. Και θα το κάνουμε με πολλή χαρά, αφού η αγάπη που μας δίνουν είναι τόσο ανιδιοτελής και απεριόριστη, που ένα κούνημα της ουρίτσας τους, είναι αρκετό ώστε να κάνει το χαμόγελό μας να φτάνει ως τ’ αυτιά και τη διάθεσή μας να κτυπάει κόκκινο.

Και επειδή θέλουμε να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ιδού κάποιες απλές οδηγίες που θα διευκολύνουν το έργο σας και θα συμβάλλουν πολύ στο να δώσετε αυτό που αξίζει στις μικρές τετράποδες υπάρξεις.

- Χώροι: δεν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν τα τετραγωνικά του σπιτιού, ούτε αν αυτό πρέπει να περιβάλλεται ή όχι από κήπο για να αποκτήσει κάποιος ένα τετράποδο. Πριν επιλέξετε τη ράτσα, πρέπει να σκεφτείτε πολύ υπεύθυνα. Μεγάλοι χώροι ίσον μεγάλα ζωάκια. Μικροί χώροι ίσον μικρά ζωάκια, γιατί τα… σλάλομ καλό θα είναι να γίνονται μόνο στις πίστες του σκι και όχι στο σπίτι!

- Φωλιά: Επειδή οι στιγμές ηρεμίας είναι απαραίτητες για όλους, αποφύγετε να βάζετε τη φωλιά τους σε πολυσύχναστους χώρους (κουζίνα, διάδρομο, σαλόνι), ώστε το ζώο να μπορεί να ξεκουράζεται ανενόχλητο. Πολλές εταιρείες διαθέτουν μαξιλάρες και φωλιές που λόγω σχήματος, δίνουν τη δυνατότητα της πλήρους απομόνωσης. Αν πάλι ζουν έξω, φροντίστε το σπιτάκι τους να είναι φτιαγμένο από αδιάβροχο και μονωτικό υλικό.

- Σκάλες: Αν και το καθημερινό ανέβα - κατέβα τα διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση, δεν ενδείκνυται για τους γεράκους (υποφέρουν συχνά από αρθριτικά), τα κουτάβια (μπορεί να παρουσιάσουν αργότερα προβλήματα στα οστά ή τις αρθρώσεις) ή σ’ αυτά που η υγεία τους δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ταρζανιές.

- Μπολ: Φροντίστε τα μπολ τους (τροφής και νερού), να βρίσκονται σε ήσυχο μέρος, ώστε την ώρα του φαγητού τους να είναι χαλαρά. Μια πολύ μεγάλη γκάμα από όμορφα πιατάκια είναι στη διάθεσή σας.

- Παιχνίδια: Επειδή μερικά ζωάκια περνούν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους μόνα και δεν έχουν την ευκαιρία για διαδραστικά παιχνίδια, αφήστε στο χώρο μπαλίτσες ή ότι άλλο τους αρέσει, σε ζωηρά χρώματα και σε διάφορα μεγέθη, για να είναι ένα ισχυρό κίνητρο που θα τ’ αποτρέπει από το να κοιμούνται συνεχώς ή να πλήττουν. Μην τους αφήνετε, όμως, όλα τα παιχνίδια μαζί γιατί θα τα βαρεθούν σύντομα, έτσι εναλλάσσετέ τα ανά βδομάδα. Όσοι από εσάς έχουν γατούλα, η ύπαρξη ενός ονυχοδρόμιου θα σας γλιτώσει από ζημιές που αναπόφευκτα θα κάνει όταν θα βαριέται.

- Κίνδυνοι: Εδώ πρέπει να είστε πολύ αυστηροί με τα όρια που θα θέσετε. Απαγορεύεται η πρόσβαση στα σκουπίδια και την αποθήκη γιατί τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα και τα κόκκαλα, δεν είναι καθόλου επιεική με την υγεία τους.

- Κλιματιστικό: Οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας, τούς είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά το θερμόμετρο δεν πρέπει να πέφτει κάτω απ’ τους 20 βαθμούς χειμώνα - καλοκαίρι. Η υγρασία είναι επίσης δυσάρεστη για τα γούστα τους.

- Καθαριότητα: Η καθαριότητα είναι βασική. Αν υπάρχουν χαλιά στο χώρο, το καθάρισμά τους πρέπει να είναι συχνό. Μια γερή δόση ατμού, στους 100 βαθμούς, καταστρέφει τις εστίες παρασίτων που φιλοξενούνται στο πέλος τους. Για το σφουγγάρισμα επιτρέπονται όλα τα απορρυπαντικά (φιλικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον), αρκεί το ζωάκι σας να μην έρχεται σε άμεση επαφή μ’ αυτά. Το πάτωμα πρέπει να είναι στεγνό πριν το πατήσουν. Αν τους επιτρέπετε ν’ ανεβαίνουν στις πολυθρόνες και τους καναπέδες, τα ριχτάρια είναι η τέλεια λύση, για να μη γεμίζουν τρίχες τα ρούχα σας.

Fresh air

Μην υπερβάλετε με τα αρωματικά χώρων, διότι λόγω της αναπτυγμένης όσφρησής των ζώων, η μυρωδιά τους τούς είναι δυσάρεστη. Τα αιθέρια έλαια με βάση το χαμομήλι ή τη λεβάντα τα ηρεμούν, η μέντα και το δενδρολίβανο, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Είναι το σπίτι σας pet friendly;