ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Τηγάνισμα: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια;


  • Ποια λάδια χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα

    Ποια λάδια χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λάδια τηγανίσματος και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο στη μαγειρική σας.

Όταν μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία (όπως το τηγάνισμα) πρέπει να χρησιμοποιούμε λάδια που είναι σταθερά και δεν οξειδώνονται εύκολα. Όταν τα λάδια υφίστανται οξείδωση, σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες και  προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία μας.

Ποια λάδια χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα
Tα λάδια που χρησιμοποιούμε συνήθως για τηγάνισμα είναι: το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια. Για τηγάνισμα χρησιμοποιούνται και οι τρεις κατηγορίες ελαιόλαδου: το «ελαιόλαδο», το «παρθένο ελαιόλαδο» και το «εξαιρετικό (έξτρα) παρθένο ελαιόλαδο», το οποίο θεωρείται και το ανώτερο ποιοτικά .Τα σπορέλαια χωρίζονται σε διάφορα είδη, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο και το βαμβακέλαιο
Ποιο το καταλληλότερο για το τηγάνι μας;

Ελαιόλαδο
• Το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» αποτελεί το καταλληλότερο λάδι για τηγάνισμα . H πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E, το κάνει ιδιαιτέρως ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Tα φυσικά αντιοξειδωτικά του βοηθάνε στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη χοληστερόλη.
• Δεύτερο σε καταλληλότητα λάδι είναι το «παρθένο» και ακολουθεί το «ελαιόλαδο». Το «ελαιόλαδο» επιτρέπεται να περιλαμβάνει ραφινέ πυρηνέλαιο (έως 30%), με αποτέλεσμα να έχει μέχρι κάποιο βαθμό τα μειονεκτήματα των σπορέλαιων.

Healthy Tip: Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες και πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός λόγος για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας.
Φυτικά λάδια και λάδια από σπόρους
Είναι πολύ ασταθή με αποτέλεσμα να οξειδώνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες και να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Το σογιέλαιο αποτελεί το λιγότερο κατάλληλο από τα σπορέλαια, γιατί οξειδώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.  Δεύτερο σε ακαταλληλότητα κατατάσσετε το βαμβακέλαιο, γιατί είναι χαμηλής ποιότητας, λόγω του ότι έχει αυξημένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων. Ενώ το αραβοσιτέλαιο και ηλιέλαιο παρουσιάζουν σχεδόν την ίδια συμπεριφορά. Γενικά τα σπορέλαια ενδείκνυνται περισσότερο για μαγείρεμα παρά για τηγάνισμα.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να τηγανίζουμε;
•    Η κατάλληλη θερμοκρασία τηγανίσματος για το ελαιόλαδο θεωρείται στους 160-180ο C.
•    Aκόμα και αν χρησιμοποιείτε το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 15-20 λεπτά τηγανίσματος στους 180ο C.
•    Για τα σπορέλαια, συστήνονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του ελαιόλαδου αφού δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Beautiful People


Tags: διατροφή, άποψη, γυναίκα, τηγάνισμα, ελαιόλαδο, σπορέλαια;

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)