ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Η κρητική κουζίνα πηγή υγείας και μακροζωίας


  • Η Ελλάδα είναι ο κήπος της Ευρώπης με τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι να αποτελούν παραδοσιακά τις μεγαλύτερες εξαγωγές της.

    Η Ελλάδα είναι ο κήπος της Ευρώπης με τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι να αποτελούν παραδοσιακά τις μεγαλύτερες εξαγωγές της.

Η Ελλάδα είναι ο κήπος της Ευρώπης με τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι να αποτελούν παραδοσιακά τις μεγαλύτερες εξαγωγές της. Πλούσια σε φρέσκα φρούτα, φρέσκα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρια, και φυσικά το μοναδικό ελαιόλαδο…Η ελληνική κουζίνα χωρίς αμφιβολία θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες.

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, άριστη πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, πλούσια σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Έρευνες τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιείς στο πλανήτη.

  • Μέσα από πολυάριθμες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η ελληνική κουζίνα και κατ’ επέκταση η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, έχει συσχετισθεί με μείωση κάποιων μορφών καρκίνων και με μείωση έως και 25% καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Επιπλέον, η μείωση του σωματικού βάρους είναι αποτελεσματικότερη αφού με την ελληνική κουζίνα καταναλώνονται ποιοτικότερα καλά λιπαρά οξέα, μέσα από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια, σε σχέση με μια άλλη εθνική κουζίνα.
  • Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, ελιές, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο είναι το μπορεί να αποτελέσει το ελιξίριο της ζωής.

Παράδειγμα προς μίμηση για υγεία και μακροζωία αποτελούν, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι Κρήτες. Οι έρευνες έδειξαν ότι το μοντέλο διατροφής που προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου καθώς και από διάφορες μορφές καρκίνου είναι εκείνο που ακολουθούσε ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης. Λιτή διατροφή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες με ελαιόλαδο. Σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία του πληθυσμού της Κρήτης αποτελούσε επίσης η σωματική άσκηση. Δεκατρία χιλιόμετρα περπάτημα την ημέρα ήταν ο φυσικός τρόπος άσκησης των Κρητών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, άλλοι λαοί της Μεσογείου όπως οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί δεν καταναλώνουν περισσότερα από 15-20 γραμμάρια ελαιολάδου την ημέρα όταν η κατανάλωσή του από τους Κρήτες ξεπερνά τα 70 γραμμάρια ημερησίως ενώ η διατροφή τους περιέχει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν είναι λοιπόν σωστό να γίνεται λοιπόν λόγος για μεσογειακή δίαιτα αλλά για ελληνική και δη για κρητική.


Tags: διατροφή, ελληνική κουζίνα, υγεία, μεσογειακή διατροφή

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)