ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Βάλτε φράουλες στη διατροφή σας


Οι φράουλες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε όσους τις καταναλώνουν, αρκεί να πούμε ότι περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E ενώ φημίζονται για την αντιοξειδιωτική τους δράση, που συμβάλλει στην επαναφορά και την διατήρηση της νεανικής όψης της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C, που βρίσκονται σε καλές ποσότητες στον καρπό της φράουλας, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και διατηρούν το δέρμα καθαρό και χωρίς ρυτίδες για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Οι φράουλες είναι ακόμα φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, το οποίο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ακμής, ενώ κάνουν τις καλύτερες σπιτικές μάσκες προσώπου.

Διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία
• Έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.
• Περιορίζουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
• Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
• Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αποτελούν καλή επιλογή φρούτου και για διαβητικούς.
• 1 μερίδα ισοδυναμεί με 7-8 μέτριες ωμές φράουλες ~90-100γρ.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ. φράουλες
Θερμίδες (Kcal) 43
Φυτικές Ίνες (g) 3.8
Βιταμίνη C (mg) 57
Μαγγάνιο (mg) 0.4
Κάλιο (mg) 170
Μαγνήσιο(mg) 12
Φώσφορος (mg) 26
Βιταμίνη Κ (μg) 3
Φιλικό Οξύ (Β9) (μg) 61
Νιασίνη (Β3) (mg) 0.7

Strawberry Tip!
Τα αντιοξειδωτικά της φράουλας για να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό χρειάζονται την παρουσία λιπαρής ύλης. Δείτε τα προτεινόμενα σνακ!

Προτεινόμενα σνακ με φράουλες
• 1 γιαούρτι (0-2% λιπαρά) με φράουλες και ανάλατους ξηρούς καρπούς
• 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) με δημητριακά ολικής και φράουλες
• 1 φέτα ψωμί ολικής ή 2 cream crackers με 1 φέτα άπαχο τυρί και 4 -5 φράουλες
• 1 ryvita με 1 κουταλάκι φυστικοβούτυρο και ½ κουταλάκι μέλι και 1-2 φράουλες κομμένες
• 1 κομμάτι μήλο με 1 κουταλάκι φυστικοβούτυρο και 1-2 φράουλες κομμένες
• Μιλκσέικ με φράουλες, βρώμη και γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
• Φρουτοσαλάτα με 4-5 φράουλες, ένα μήλο και ½ μπανάνα
• Οι φράουλες μπορούν να προστεθούν ακόμα και σε κυρίως γεύματα π.χ. στις σαλάτες
Σε ποιες περιπτώσεις ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ η κατανάλωσή της
Σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Η φράουλα, βέβαια, μπορεί να ευθύνεται και για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού που έχει στην επιφάνειά της!


Tags: υγεία, γυναίκα, διατροφή, συμβουλές, tips, health, woman, food, φράουλες, φρούτα, καλοκαίρι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)