NEWS

Οδηγοί προσοχή! Μην ξεχνάτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας

newsroom must


Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται δυστυχώς πολλά τροχαία ατυχήματα που πολλές φορές κοστίζουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές.
Τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν όταν οι οδηγοί εφαρμόζουν λανθασμένες συμπεριφορές οδήγησης ή όταν υπάρχουν κακές οδικές ή τροχαίες συνθήκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία Κύπρου, κατά την περίοδο του 2017 καταγράφηκαν 876 ατυχήματα, ανάμεσα σε αυτά και 49 θανατηφόρα με το σύνολο των νεκρών να φθάνει τους 53, 388 να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 450 να έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές. Απο τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, τα θανατηφόρα δυστυχήματα φθάνουν τα 26.

Η αποστολή μηνυμάτων sms κατά την οδήγηση,η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η κακή συντήρηση είτε του αυτοκινήτου είτε του οδοστρώματος και άλλα συνιστούν παράγοντες που εν δυνάμει προκαλούν δυστυχήματα.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα όσον αφορά ανήλικα παιδιά και να συμμορφώνονται με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Ζώνες Ασφαλείας

1. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, είτε οδηγείτε μέσα στην πόλη, είτε είστε καθισμένοι στο πίσω κάθισμα.

2. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να φορούν ζώνες ασφαλείας.

3. Η κάθε ζώνη είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται από ένα μόνο άτομο.

4. Οι ζώνες δεν είναι κατάλληλες για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Για παιδιά ως 12 ετών συνιστάται το ειδικό κάθισμα ασφάλειας.

5. Μη βάζετε τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπροστά και ειδικά στην αγκαλιά σας γιατί λειτουργούν σαν αερόσακος και σε περίπτωση σύγκρουσης θα τραυματιστούν θανάσιμα.

6. Να ελέγχετε περιοδικά όλα τα εξαρτήματα των ζωνών και να αντικαθιστάτε τα φθαρμένα. Ζώνες που λειτούργησαν σε ατύχημα πρέπει να αντικαθίστανται εξ ολοκλήρου.

Κινητό Τηλέφωνο

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο εγκυμονεί κινδύνους.

1. Όταν οδηγείτε αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ή όποια άλλη συσκευή απαιτεί να χρησιμοποιείτε και τα δυο σας χέρια. Χάνετε τη μισή από την συγκέντρωσή σας και οι κινήσεις σας δυσχεραίνονται.

2. Αν η χρήση του τηλεφώνου στο αυτοκίνητο είναι επιβεβλημένη χρησιμοποιείτε πάντα συσκευές που αφήνουν και τα δυο σας χέρια ελεύθερα (hands free, car kit, blue tooth κλπ.) και περιορίστε το χρόνο ομιλίας στο ελάχιστο.

3. Όταν βρίσκεστε σε κίνηση αποφεύγετε να σχηματίζετε νούμερα που θέλετε να καλέσετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε κατά τη διάρκεια στάσης σας.

4. Αν θέλετε να μιλήσετε στο κινητό σας, σταματήστε το αυτοκίνητο σας στα δεξιά μέχρι να ολοκληρώσετε τη συνομιλία σας.

Παιδί και αυτοκίνητο

1.Οδηγείτε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα ή τις απότομες στροφές.

2. Κολλήστε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου το ειδικό σήμα “ΠΑΙ∆ΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ” ώστε οι υπόλοιποι οδηγοί να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί.

3. Χρησιμοποιείτε τις ζώνες ασφαλείας.

4. Βάζετε τα παιδιά πάντα στο πίσω κάθισμα και ποτέ μπροστά (μόνα τους ή στην αγκαλιά σας), εκτός και αν χρησιμοποιείτε το ειδικό κάθισμα.

5. Όταν στο πίσω κάθισμα έχετε παιδιά: Φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει τις παιδικές ασφάλειες που δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των θυρών από μέσα. Ελέγχετε συνέχεια τα παράθυρα των θυρών ώστε να εξασφαλίζετε συνεχώς ότι δεν είναι ανοιχτά, με κίνδυνο ότι τα παιδιά σας παίζοντας θα “κρεμαστούν” κάποια στιγμή απ’ έξω.

6. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο ούτε στιγμή.

7. Aνήλικα παιδιά και άτομα που δεν έχουν άδεια οδήγησης δεν πρέπει να κρατούν στα χέρια τους το τιμόνι.


Tags: οδικοί κανόνες ασφαλείας, αυτοκίνητο, ατυχήματα, ζώνη

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)