ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Εξαιρετικά μαλακό ψητό κοτόπουλο


Μια συνταγή για ένα παραδοσιακό φαγητό φτιαγμένο με τον δικό μου τρόπο για ένα τέλειο, μαλακό και γευστικό κοτόπουλο. Το μυστικό είναι η μυρωδάτη μαρινάτα και η μεγάλη διάρκεια ψησίματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό εξασφαλίζει μαλακό κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα. Θα ήθελα να σας πω ότι σε αυτή την συνταγή είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα μέτριο πυρέξ η ταψί για να ψήσετε το κοτόπουλο. Βρίσκω ότι εάν είναι μεγάλο το ταψί το κοτόπουλο δεν ψήνετε όπως πρέπει.

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος Ψησίματος: 3 ώρες


ΥΛΙΚΑ
Για 4 μερίδες

1 κοτόπουλο γύρω στο 1 1/2 κιλό
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κουταλάκια σπατσιά (φασκόμηλο) CAPTAINS
2 κουταλάκια ρίγανη CAPTAINS
2 κουταλάκια φύλλα φρέσκο δεντρολίβανο
2 κουταλάκια αλάτι
½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι CAPTAINS
Το ξύσμα φλούδας και τον χυμό από ένα λεμόνι


ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Σ’ ένα μικρό μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα βότανα, το αλάτι το πιπέρι, το ξύσμα με τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε.
2. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε πυρέξ η ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Αλείφουμε πολύ καλά το κοτόπουλο με το μείγμα ελαιόλαδο.
4. Καλύπτουμε το ταψί με μπόλικο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. Η μεγάλη διάρκεια ψησίματος σε χαμηλή θερμοκρασία, μαζί με τη μαρινάτα,
εξασφαλίζουν μαλακό και γευστικό κοτόπουλο. Στα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτόπουλο ακάλυπτο, για να κοκκινίσει εξωτερικά το κοτόπουλο. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά καλυμμένο πριν σερβίρουμε.

 


Tags: μαλακό ψητό κοτόπουλο, συνταγή