ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Η Αθηνά Λοϊζίδου γι' αυτή την Κυριακή προτείνει...


Ορεκτικό

Σαλάτα με σπανάκι, καρύδια και σος ροκφόρ
Για 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα
50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Για τη σος
110 γρ. τυρί ροκφόρ (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και blue cheese ή stilton)
30 ml ξύδι με άρωμα καρυδιού
35 γρ. ζάχαρη
40 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη σος κτυπώντας όλα τα υλικά της με ένα μπλέντερ χειρός.
2. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε τα φύλλα σπανακιού σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με τη σος. Μεταφέρουμε τη σαλάτα στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τα καραμελωμένα καρύδια.

Κυρίως πιάτο

Μακαρόνια πέννες με μανιτάρια και τυρί μασκαρπόνε

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που σίγουρα θα σας αρέσει και θα το εντάξετε στο οικογενειακό σας μενού. Τα μανιτάρια porcini, σε αποξηραμένη μορφή, τα βρίσκετε στα delicatessen της υπεραγοράς.

Για 4 μερίδες
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini κομμένα σε κομμάτια
120 ml λευκό κρασί
120 ml ζεματιστό νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
200 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
¼ ποτήρι λευκό κρασί
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
500 γρ. μακαρόνια πέννες
Μπόλικο αλατισμένο, ζεματιστό νερό για να ψήσουμε τα μακαρόνια
Τυρί παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ξηρά μανιτάρια και τα περιχύνουμε με το κρασί και το ζεματιστό νερό. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν για 15 λεπτά.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα μανιτάρια μας για 6-7 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε στο τηγάνι το τυρί μασκαρπόνε, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Τέλος ανακατεύουμε μέσα τα μουλιασμένα μανιτάρι μαζί με το νερό τους. Ανακατεύουμε και μαγειρεύομε μαζί για ακόμη 5 λεπτά.
3. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα μακαρόνια μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου συσκευασίας.
4. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια από το νερό τους, ανακατεύουμε με τη σος και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί παρμεζάνα.

Γλυκό
Κανταΐφι κιουνεφέ

Αγαπημένο γλυκό στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ, ειδικά όταν το σερβίρω με παγωτό βανίλια ή μαστίχα. Το φτιάχνω με αναρή και φέτα, ενώ έχω προσθέσει και φρέσκια μοτσαρέλα. Όταν το δοκιμάσετε θα συμφωνήσετε μαζί μου. Είναι το cheesecake της Ανατολής!

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο  
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄  
Χρόνος ψησίματος: 40΄

273 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό ταψάκι για πίτες με διάμετρο 23 εκ.

Υλικά
350 γρ. φύλλο κανταΐφι
180 γρ. βούτυρο
2 κουταλιές γάλα

Για το μείγμα τυριού
70 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα σε νερό στραγγισμένη
150 γρ. τυρί φέτα
300 γρ. αναρή ανάλατη
260 γρ. γάλα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
170 ml νερό
½ κουταλάκι κανέλα
Χυμό από μισό λεμόνι
20 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

ΕΚΤEΛΕΣΗ
1. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να κοχλάσει έντονα για 1 λεπτό. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
3. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με τις 2 κουταλιές γάλα.
4. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κανταΐφι και το ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας. Το κόβουμε με ένα ψαλίδι σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σιγουρευόμαστε ότι το βούτυρο άπλωσε παντού.
5. Στον κάδο του πολιμίξερ ρίχνουμε το γάλα με τα τυριά και το σιμιγδάλι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
6. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στη βάση του ταψιού και το πιέζουμε να πάει παντού. Πάνω από αυτό απλώνουμε το μείγμα με τα τυριά. Βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και το στρώνουμε. Το ψήνουμε για 45 λεπτά.
7. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να το τραβήξει και σκορπάμε τα χαλεπιανά. Σερβίρουμε το κανταΐφι ζεστό με παγωτό βανίλια ή μαστίχα, αν θέλουμε.


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, συνταγές, μενού Κυριακής, Σίγμα , σεφ, μαγειρική, chef, sigma, tv

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)