ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Δοκιμάστε τη σπανακόπιτα της Αθηνάς


Διάφορες συνταγές από Κύπρο και Ελλάδα ενώνονται και δημιουργούν την πιο νόστιμη σπανακόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Στη δική μου συνταγή συνδυάζω τη ζύμη κουρού με τη γέμιση της αγαπητής κυρίας Στρατούλας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μου έδωσε τη συνταγή της με πολλή αγάπη. Πιστέψτε με, θα σας βγάζει ασπροπρόσωπες κάθε φορά που θα τη ετοιμάζετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως ορεκτικό, κόβοντάς τη σε μικρά κομματάκια, ως συνοδευτικό με τον καφέ ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Η σπανακόπιτα αυτή είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Βαθμός δυσκολίας: Mέτριο 

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄ 

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15΄

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20x25x4 εκ.

Για 8 μερίδες

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Για τη γέμιση
400 γρ. φύλλα σπανακιού
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι

Για το γλασάρισμα
2 αυγά
20 ml ελαιόλαδο
200 ml γάλα

Εκτέλεση

1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο πολυμίξερ. Κτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε.

2. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σ’ έναν πάγκο στρωμένο με λαδόχαρτο. Αυτό θα είναι το κάτω μέρος της σπανακόπιτάς μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο πιο μικρό κομμάτι που θα είναι το πάνω μέρος.

3. Με το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης στρώνουμε τη βάση και τις άκρες του ταψιού μας.

4. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 έως 3 λεπτά να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

5. Τοποθετούμε τη γέμιση στο στρωμένο ταψί με τη ζύμη. Κλείνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Κτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Την ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 15’, έως ότου ροδοκοκκινίσει καλά.


Tags: στην Αθηνάς, ορεκτικό, σνακ, σπανακόπιτα, συνταγή , Σάββατο

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)