ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Η Αθηνά Λοϊζίδου για αυτή την Κυριακή προτείνει τις πιο τέλειες συνταγές


Ελιωτή με πορτοκάλι

Χρόνια τώρα φτιάχνω αυτή την ελιωτή, που εκτός από πολύ νόστιμη είναι και πολύ υγιεινή, με μπόλικες κυπριακές ελιές. Με μόνο 30 ml ή 2 κουταλιές ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

 

Χρόνος ψησίματος: 50΄

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο

 

Θα χρειαστούμε ένα μικρό πυρέξ διαστάσεων γύρω στα 21x19 εκ.

 Για 6 μερίδες

 

Υλικά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

150 ml νερό

30 ml ελαιόλαδο

25 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκια αλάτι

200 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι κομμένες σε κομματάκια (ζυγισμένες χωρίς το κουκούτσι)

10 φρέσκα φύλλα δυόσμου κομμένα σε κομματάκια

 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και τον δυόσμο και χτυπάμε με ένα σύρμα. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα με ένα κουτάλι τις ελιές και τον δυόσμο.

3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά. Η ελιωτή μας είναι έτοιμη όταν

βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο κι αυτό βγαίνει καθαρό.

4. Αφήνουμε την ελιωτή να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από το ταψί. Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μαριναρισμένη χοιρινή λούντζα στον φούρνο

Ένα υπέροχο φαγητό για κρεατοφάγους. Ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετό χρόνο και το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Χοιρινή λούντζα μπορείτε να βρείτε στο κρεοπωλείο σε κομμάτια γύρω στο 1½-2 kg το καθένα.

 Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

 

120 θερμίδες ανά 100 γρ.

 

Για 8-10 άτομα

 

Υλικά

1 χοιρινή λούντζα γύρω στα 1½ -2 kg

70 γρ. μαρμέλαδα δαμάσκηνο

3 κουταλάκια ζάχαρη

2 κουταλάκια ελαιόλαδο

4 κουταλιές soy sauce

1 κουταλάκι chili powder

Αλάτι

 

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τη λούντζα.

2. Ρίχνουμε τη μαρμελάδα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη soy sauce, το chili powder και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μαζί με το κρέας. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, αν έχουμε τον χρόνο.

3. Για να ψήσουμε, τοποθετούμε μπόλικο αλουμινόχαρτο στη βάση ενός μεγάλου πυρέξ και επάνω ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Τοποθετούμε το κρέας με τη μαρινάτα του στο πυρέξ, σφραγίζουμε με μπόλικο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για 3 ώρες.

4. Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος, βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και αφήνουμε να

«σταθεί» καλυμμένο για 30 λεπτά.

5. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

Μπισκότα με κεράσια και καρύδα

Μυρωδάτα μπισκότα, μαλακά, με εξωτική γεύση καρύδας και γλυκά κεράσια.

 

Χρόνος ψησίματος: 12΄

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Βαθμός δυσκολίας: Eύκολο

 

303 θερμίδες το κάθε μπισκότο

 

Για 10 μεγάλα μπισκότα

 

Υλικά

150 γρ. ζάχαρη

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. καρύδα (ινδοκάρυδο)

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

70 ml γάλα

1 αβγό

80 γρ. φυτικό βούτυρο

1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη

100 γρ. κεράσια γλασέ κομμένα στα δύο

 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο.

2. Ρίχνουμε στο πολυμίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, το αβγό, το βούτυρο και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και η ζύμη να γίνει

σαν μπάλα.

3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κεράσια και ζυμώνουμε με το χέρι.

4. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου scoop παγωτού βγάζουμε μπαλίτσες από το μείγμα και τις τοποθετούμε αραιά στη λαμαρίνα. Ψήνουμε τα μπισκότα μόνο για 12 λεπτά. Αν μας φαίνονται ωμά, όταν βγάλουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο, δεν πρέπει να ανησυχήσουμε, γιατί όταν κρυώσουν θα είναι τέλεια.

5. Τα σερβίρουμε ζεστά με παγωτό βανίλια, αν θέλουμε, ή τα φυλάμε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο.


Tags: συνταγές, ελιωτή με πορτοκάλι, χοιρηνή λούντζα, μπισκότα με κεράσια και καρύδα