ΓΛΥΚΑ

Νόστιμα desserts από την Αθηνά Λοϊζίδου


Εύκολη αμυγδαλόπιτα

Είναι δύσκολο να της αντισταθεί κανείς. Κι αυτό το διαπιστώνω κάθε φορά που τη φτιάχνω, αφού όσοι τη δοκιμάζουν τη χαρακτηρίζουν θεσπέσια. Ένα τέλειο συνοδευτικό γι’ αυτό το γλυκό είναι το παγωτό βανίλιας ή μαστίχας.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 35΄

273 θερμίδες ανά 100 γρ.

Θα χρειαστούμε ένα ταψί διαστάσεων 25x35 εκ., στη βάση του οποίου στρώνουμε λαδόχαρτο. 

Υλικά

4 αβγά

170 γρ. ζάχαρη

180 γρ. Spry

2 κουταλάκια βανίλια

180 γρ. φρυγανιά αλεσμένη

120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι γαρίφαλο

¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

120 ml κονιάκ

150 ml γάλα

180 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Για το σιρόπι

360 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

40 ml κονιάκ

 

Πικάντικοι ξηροί καρποί

To Worcestershire Sauce ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία τον 19ον αιώνα από τους John Lea και William Perrins. Όταν παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, τo απέρριψαν και το προϊόν παραμερίστηκε. Η ζύμωση όμως το τελειοποίησε και το ξεχασμένο προϊόν ενθουσίασε τους δημιουργούς του όταν το δοκίμασαν αργότερα. Βασικά συστατικά της σος είναι οι αντζούγιες, το ξίδι, το μοσχοκάρυδο και η μελάσα. Συνήθως συνοδεύει στέικ και πιάτα της σχάρας. Πιο κάτω θα βρείτε τη συνταγή μου για πικάντικους, ξηρούς καρπούς με Worcestershire Sauce.

Υλικά

300 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα

10 ml ελαιόλαδο

60 γρ. καφέ ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

30 ml Worcestershire Sauce

 

Διαβάστε τις εκτελέσεις των συνταγών στο Athena's Recipes


Tags: αθηνά λοϊζίδου