ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Πώς επηρεάζει ο γάμος την σεξουαλική ζωή;

Από το εγώ στο εμείς

Το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει στην ολότητά τους τα ετεροφυλοφιλικά ζευγάρια (αντίθετου φύλου), τα οποία αποφασίζουν να αλλάξουν τις ισορροπίες της υφιστάμενης σχέσης τους είναι κατά πόσο, εάν μετατραπούν τα δεδομένα από «εφήμερα» και περιστασιακά σε «μόνιμα», τί θα αλλάξει; Πόσο θα επηρεαστεί η σεξουαλική ζωή; Με ποιον τρόπο; Γιατί;

Παν πολλές προσπάθειες, αρνητική κατανόηση και συναισθηματικά φορτισμένες κουβέντες, ανάμεσα στα πραγματικά θέλω, τις «νόρμες» τις κοινωνίας και την βιωματική αλλαγή, προσθέτουν στην δυσκολία απάντησης στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Βασικός πυλώνας όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, μιας σχέσης, όχι απαραίτητα ετεροφυλοφιλικής, αλλά στην πλειονότητα των συναισθηματικών-ερωτικών σχέσεων, όποια και αν είναι η επιλογή του συντρόφου, είναι κυρίως η κατανόηση και η επικοινωνία, που αναπόφευκτα προσφέρουν στην ισορροπία.

Η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα, έρχεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, οι αλλαγές σε μια «ρουτίνα» όποια και αν είναι αυτήν πάντα θα έχουν αποτελέσματα (είτε θετικά είτε αρνητικά). Δεύτερον, ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα και πράττουμε πάνω σε αυτά, είναι και αυτός που καθορίζει την εξέλιξη της σχέσης.

Με βάση την Εξελικτική Ψυχολογία , ιδιαίτερα όσον αφορά τα ετεροφυλοφιλικά ζευγάρια, για τους άνδρες η μονιμοποίηση της σχέσης κυρίως απαντά στην ανάγκη για διαφύλαξη του είδους και διαιώνιση των βιολογικών γονιδίων, ενώ για τις γυναίκες απαντά στο κάλεσμα της φύσης για αναπαραγωγή με τον πιο «δυνατό» του είδους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η «επιτυχία» της αναπαραγωγής. Ξεκάθαρα κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, όμως εάν κάποιος προσέξει καλά τις βασικές αρχές των πράξεων μας θα αντιληφθεί ότι η «μονιμότητα» της τέλεσης του γάμου, αυτή καθ’ αυτή μπορεί όντως να κρύβει βαθιά στις ρίζες της, την συγκεκριμένη αλήθεια.

Για να απαντήσουμε όμως και στο δεύτερο σκέλος, τα αποτελέσματα από την τέλεση μιας τόσο μεγάλης αλλαγής στην οντότητα, από το εγώ στο εμείς, είναι ραγδαία και περίπλοκα. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες (με οποιαδήποτε αποφασισμένη σεξουαλική προδιάθεση). Ο λόγος υφίσταται κυρίως στον «πανικό» της μονιμότητας, γιατί ναι μεν είναι «ο σκοπός του ανθρώπου» αλλά σε μία κοινωνία εν έτη 2021 είναι παράλογο να απαιτούμε από όλα τα ζευγάρια να δείχνουν τον ίδιο σεβασμό απέναντι στην τελετή όσο εμείς.

Είναι πραγματικότητα, ότι πολλά από τα ζευγάρια σήμερα, νιώθουν την «ομαδοποίηση» στην ολότητά της χωρίς την τέλεση του γεγονότος.

Η διαφορά ανάμεσα στις λεπτομέρειες είναι και αυτή που επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, οι ευθύνες, οι προσδοκίες, η έλλειψη «δραματικότητας», η προσαρμογή σε διαφορετικές συνθήκες, οι κοινωνικές συναναστροφές, η τεκνοποίηση και άλλα τόσα μπορούν να επιφέρουν συνέπειες κυρίως στην λίμπιντο.

Τί μπορούμε να κάνουμε;

Είναι απλό, στην πολυπλοκότητα της κατανόησης, γίνεται απλό όταν αποφασίσουμε πως η αλλαγή δεν επιφέρει πάντα αρνητικά αποτελέσματα. Εάν όντος η τέλεση ενός γάμου, αλλάξει τα δεδομένα στην σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού το πιο πιθανό σενάριο είναι να γεννηθεί η ανάγκη για αποσυμφόρηση. Πώς γίνεται αυτό; Η λύση είναι δίπλα σας. Εμπιστευτείτε τον/την/το/τους σύντροφό σας με τις παρατηρήσεις σας και προσπαθήστε να αναθεωρήσετε τα δεδομένα σας. Εμπιστοσύνη, κατανόηση, ισορροπία. Έτσι θα καταφέρετε και να εμπεδώσετε στην ολότητά της την κατάσταση αλλά και να «διαπραγματευτείτε» τις λύσεις, που θα επιφέρουν ξανά την ηρεμία.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X