Το μικρό, λευκό και ευρύτατα διαδεδομένο ζάναξ, το γνωστό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό χαπάκι, συνταγογραφείται πια από τους προσωπικούς γιατρούς, παντού σχεδόν στον δυτικό κόσμο, σαν παναντολ.
Εκατομμύρια άνθρωποι το λαμβάνουν σε καθημερινή δόση και πράγματι, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και άτομα που το λαμβάνουν, το ζάναξ μπορεί να αποδειχθεί πολύ ανακουφιστικό και αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του στρες. Αρκεί να λαμβάνεται με… μέτρο. Πόσο εύκολο είναι όμως να μην εθιστείς και να οδηγηθείς σε χειρότερα αποτελέσματα;
Σύμφωνα με το νέο, αφυπνιστικό και δικαιολογημένα πετυχημένο ντοκιμαντέρ του Netflix, τεράστιο είναι πια το ποσοστό των ανθρώπων που καταντούν να εθίζονται και να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος στη ψυχική τους υγεία. Με διάρκεια μιαμιση ακριβώς ώρα, στο «Take Your Pill: Xanax» (Πάρε τα χάπια σου: Ζάναξ) μιλούν στην κάμερα τόσο άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει το εν λόγω χάπι ως φαρμακευτική αγωγή όσο και ειδικοί επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που εθίστηκαν στο ζάναξ υπερδιπλασιάστηκε. Σε από κοινού τους συνέντευξη, η γνωστή παρουσιάστρια του NBC, Maria Shriver και η κόρη της Christina Schwarzenegger που έχουν εργαστεί μαζί στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ είπαν ότι αν υπάρχει κάτι που τους ταρακούνησε κατά τη διάρκεια της έρευνας για το φιλμ είναι η τεράστια δημοφιλία του χαπιού ανάμεσα σε νέους ανθρώπους.
«Νομίζω πως η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων της γενιάς μου αποζητά εύκολες και γρήγορες λύσεις», είπε η Christina Schwarzenegger, περιγράφοντας το πώς είχε διαχειριστεί το άγχος και η ίδια σε προσωπικό επίπεδο. «Τα νέα παιδιά είναι φοβισμένα», προσέθεσε από την πλευρά της η Shriver. «Είναι φοβισμένα για το κλίμα, για την πολιτική και για την απουσία προοπτικής. Το ζάναξ αποτελεί μια εύκολη και προσιτή διέξοδο που μερικοί βρίσκουν και το αγοράζουν ακόμη και μέσω των social media».
Εκεί όμως που το ντοκιμαντέρ αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον είναι όταν στην κάμερα μιλούν μακροχρόνιοι χρήστες του ζάναξ που περιγράφουν πόσο εύκολο είναι να παρασυρθείς και να εθιστείς στη χρήση του για χρόνια ολόκληρα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τζον, ενός μεσήλικα, πια, άνδρα από το Κολοράντο που είχε λάβει συνταγή όταν ήταν ακόμα φοιτητής. Και ενώ η δόση που έπαιρνε σταδιακά αυξανόταν, μόλις ο γιατρός του αποφάσισε πως έπρεπε να αρχίσει να την μειώνει, ο Τζον άρχισε να αναπτύσσει σειρά συμπτωμάτων που αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενοχλητικά. Είχε για παράδειγμα υπερευαισθησία σε ήχους και μυρωδιές, ταχυκαρδίες, θολούρα στο μυαλό, τρομερή κόπωση και μια διαρκή αίσθηση ότι ότι το δέρμα του… καιγόταν. «Αν ήξερα όσο ξέρω τώρα και γνώριζα τι επρόκειτο να ζήσω, ποτέ δεν θα δεχόμουν να το λάβω», θα το απέρριπτα, δηλώνει χαρακτηριστικά.
Στις ΗΠΑ, μάλιστα, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η δημοφιλία του ζάναξ προέρχεται και από το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτρέπει τη διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές με αποτέλεσμα το ζάναξ από φαρμακευτικό προϊόν να έχει μετατραπεί σε μοδάτο ναρκωτικό ψυγαγωγίας, ειδικά ανάμεσα σε ράπερ και ινφλουενσερ.
Την ίδια ώρα, και αυτό επισημαίνεται στο «Take Your Pill: Xanax» οι ακυρωτικές προσεγγίσεις δεν ενδείκνυνται καθώς το χάπι έχει αποδειχθεί πραγματικά ωφέλιμο σε εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν συνετή χρήση.
Όπως όμως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οι αποτελεσματικότερες και μακροπρόθεσμες θεραπείες για καταπολέμηση του άγχους και του στρες πρέπει να αναζητούνται σε διαφορετικά μονοπάτια που είναι κοντύτερα στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία όπως η ανάπτυξη υγιούς κοινωνικότητας, οι αμφίδρομες σχέσεις αγάπης και η επαφή με τη φύση.
Το άγχος είναι μια κατάσταση που δημιουργείται λόγω του ότι συχνά υπεραναλύουμε καταστάσεις που το πιθανότερο είναι ότι μόνο μέσα στο κεφάλι μας συμβαίνουν. Αντίδοτο μπορούν να αποδειχθούν επίσης η παραγωγικότητα, η δράση και η δημιουργικότητα.
Δείτε το τρέιλερ: