Μαρία Καραμάνου
Το 1997, η 22χρονη τότε Γκάλα Ριτσάτο κυκλοφόρησε το τραγούδι «Freed from Desire», ένα κομμάτι που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και αγαπήθηκε από εκατομμύρια ακροατές. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι χρόνια αργότερα, αυτό το τραγούδι θα γινόταν ο απόλυτος ρυθμός στα χείλη εκατομμυρίων φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων, αποτελώντας σημείο αναφοράς σε συνθήματα και πανηγυρισμούς;
Το «Freed from Desire» όμως, έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει από τον ξεσηκωτικό ρυθμό του. Οι στίχοι του τραγουδιού, γραμμένοι από την ίδια τη Γκάλα, δεν αφορούν μόνο το πάθος για τον αθλητισμό, αλλά φέρουν ένα βαθύτερο μήνυμα, την απόρριψη του καταναλωτισμού και της απληστίας. «Ήθελα να σώσω τον κόσμο με τη βουδιστική αντίληψη του να μη θέλεις περισσότερα», είχε δηλώσει η Γκάλα, εξηγώντας τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους στίχους της.
Η αντίφαση αυτή - ένας ύμνος κατά του καταναλωτισμού να γίνεται το soundtrack αθλητικών διοργανώσεων, συχνά συνδεδεμένων με μεγάλες δαπάνες και χορηγίες - αναδεικνύει τη διαχρονική δύναμη της μουσικής να ενώνει ανθρώπους και να προσαρμόζεται σε διαφορετικά πλαίσια και συγκυρίες. Είτε ακούγεται σε ένα στάδιο είτε σε μια προσωπική στιγμή αναστοχασμού, το «Freed from Desire» συνεχίζει να εμπνέει, προσφέροντας έναν ρυθμό ελευθερίας και έναν στίχο που μας καλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες μας.
Η Γκάλα κατάφερε με το τραγούδι αυτό να συνδυάσει την ποπ κουλτούρα με βαθύτερα νοήματα, δημιουργώντας έναν ύμνο που παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός.
Το «Freed from Desire» ξεχώρισε αμέσως και έγινε παγκόσμια επιτυχία, φτάνοντας στο Νο1 στα charts της Γαλλίας και του Βελγίου, καθώς και στο Νο2 του UK Singles Chart το καλοκαίρι του 1997. Η διεθνής δημοφιλία του τραγουδιού απέδειξε τη δυναμική του, κατακτώντας τις καρδιές του κοινού παγκοσμίως.
Παρά την τεράστια επιτυχία του «Freed from Desire», οι επόμενες δισκογραφικές δουλειές της Γκάλα δεν κατάφεραν να φτάσουν το ίδιο επίπεδο επιτυχίας. Το τραγούδι αυτό, ωστόσο, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική σκηνή και στις καρδιές των φιλάθλων, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της δεκαετίας του '90.
27 μετά, το «Freed from Desire» επιστρέφει δυναμικά και ακούγεται σε όλα τα clubs και γενικότερα στα νυχτερινά μαγαζιά, καθώς ο ρυθμός του ξεσηκώνει το κοινό. Όμως, δεν είναι μόνο ο χορευτικός ρυθμός που το έκανε να επιστρέψει. Το τραγούδι έχει πλέον καθιερωθεί και στο Tik Tok μετρώντας πάνω από 69 εκατομμύρια βίντεο με τον συγκεκριμένο ήχο.
Σύμφωνα με τον Chris Milton, συγγραφέα στο iNews της Αγγλίας, το «Freed From Desire» παρέχει «χώρο (κυριολεκτικά και ακουστικά) για μια κοινοτική δράση που εξακολουθεί να αφήνει χώρο για προσωπική έκφραση». Γράφει περαιτέρω, «Το τραγούδι είναι και επαναλαμβανόμενο και απλό στον τρόπο κατασκευής του…και τα δύο αυτά πράγματα θεωρούνται συχνά ως αρνητικές πτυχές, αλλά σε πολλές μουσικές (σε όλα τα είδη), είναι ένα εργαλείο. Η επανάληψη, των στίχων, των θεμάτων, των συγχορδιών, της αρμονίας και της συνοδείας δημιουργούν ένα πλαίσιο οικειότητας και άνετης σιγουριάς».
Το «Freed From Desire» έχει γίνει βασικό στοιχείο σε κλαμπ, LGBTQ εκδηλώσεις και μεγάλες εκδηλώσεις μεταξύ των περιοδεύων DJ, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν remixes και επεξεργασίες της μελωδίας. Η Gala είπε στο περιοδικό Trax ότι έγραψε το τραγούδι στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1990, ενώ «Παρατηρούσε τις διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, μεταξύ των ισχυρών και των απλών ανθρώπων, μεταξύ των διάσημων και των εγκαταλελειμμένων».
Είναι όλα πολύ μακριά από τα γήπεδα της δόξας του ποδοσφαίρου και των οπαδών που φωνάζουν — αλλά αυτή είναι η ομορφιά της μουσικής.
Στην Ελλάδα, οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι εκείνοι που αγκάλιασαν το «Freed from Desire» και το μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο αγαπημένα και «δυνατά» συνθήματα που ακούγονται στην «Opap Arena». Οι Ενωσίτες, επιστρέφοντας στο «σπίτι» τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, δημιούργησαν το σύνθημα «Forza ΑΕΚΑΡΑ» βασισμένο στον ρυθμό του τραγουδιού, το οποίο πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ατμόσφαιρας στους αγώνες της ομάδας τους.
Η πρώτη γνωστή χρήση του τραγουδιού «Freed from Desire» ως ποδοσφαιρικό άσμα έγινε τον Απρίλιο του 2011, πέντε ολόκληρα χρόνια πριν ο Will Grigg γίνει απροσδόκητα διάσημος. Τότε, οι οπαδοί της ομάδας Bohemians άλλαξαν τον εναρκτήριο στίχο «My love has got no money/He's got his strong beliefs» στο «The Bohs have got no money/We've got a bag of Es». Αυτή η πρωτοβουλία των οπαδών των Bohemians έδωσε στο τραγούδι μια νέα διάσταση και το μετέτρεψε σε σύνθημα.
Η νέα πνοή στο τραγούδι δόθηκε από τους οπαδούς της Wigan Athletic, και συγκεκριμένα από έναν φίλαθλο που ονομάζεται Sean Kennedy. Ο Kennedy ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube με τον εαυτό του να τραγουδάει το «Will Grigg's On Fire», ένα αφιέρωμα στον επιθετικό της Wigan, Will Grigg. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral και υιοθετήθηκε από τους οπαδούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Euro 2016. Το «Will Grigg's On Fire» έγινε ένας αυθεντικός ποδοσφαιρικός ύμνος, τον οποίο τροποποίησαν οι οπαδοί αμέτρητων ομάδων για να τραγουδήσουν για τους δικούς τους παίκτες.
Ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το «Freed from Desire» παρέμεινε στην επικαιρότητα, με κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ελβετία και η Πολωνία να το επιλέγουν ως το τραγούδι πανηγυρισμού όταν σκόραραν.