ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ο λόγος που φοράμε την άσπρη και κόκκινη κλωστή τον Μάρτη

Περιληπτικά, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το έθιμο της άνοιξης.

Ριάνα Στυλιανού

Ένα έθιμο που τηρούμε ευλαβικά μικροί και μεγάλοι μόλις έρθει η πρώτη μέρα της άνοιξης, είναι το να φοράμε το χαρακτηριστικό βραχιολάκι φτιαγμένο από λευκή και κόκκινη κλωστή στο χέρι μας.

Το λεγόμενο «μαρτάκι» ή «Μάρτης», πάει χέρι-χέρι με τον ερχομό της νέας εποχής, έτσι λοιπόν με την αφορμή του καλωσορίσματος του πρώτου μήνα της νέας σεζόν, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτό το τόσο όμορφο έθιμο.

Το έθιμο εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα, συναντάται στη Βουλγαρία (Μαρτενίτσα), τη Ρουμανία (Μαρτσισόρ), τη Βόρεια Μακεδονία (Μάρτινκα), την Αλβανία (Βερόρε), την Μολδαβία (Μαρτσισόρ).  Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο με βαλκανική διασπορά, στο οποίο ένα βραχιόλι, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, φοριέται την 1η Μαρτίου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Warizan Reloved (@warizanreloved)

Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Υπάρχουν και περιοχές όπου η εν λόγω δημιουργία από τις δύο αυτές κλωστές, φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αυτό το βραχιόλι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Αυτό φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και φοριέται την πρώτη μέρα του Μάρτη μέχρι και της 31 του ίδιου μήνα.
Όταν έρχεται το τέλος του Μάρτη λοιπόν, το βραχιολάκι αυτό προσδιορίζεται να στολίσει κάποια τριανταφυλλιά, όταν ο κάτοχός του δει το πρώτο χελιδόνι, για να μπορεί αυτό να το πάρει και να χτίσει τη φωλιά του.

Η επιλογή των χρωμάτων των κλωστών δεν είναι καθόλου τυχαία, εφόσον συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία ότι οι εν λόγω αποχρώσεις αποτρέπουν το κακό. Αυτό μνημονεύεται και από πολλούς αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Minutiae (@the__minutiae_)

Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων, αυτό το βραχιόλι μπορεί και να θεωρηθεί ως ένα fashion statement αφού δεν είναι λίγα τα σχέδια που βλέπουμε κάθε χρόνο από τους designers να αναβαθμίζουν το απλό αυτό αξεσουάρ. Συνηθίζεται συνήθως να το συμπληρώνει το ματάκι, αλλά γούρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X