Συμπληρώνοντας 25 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση το 1997, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος σηκώνει αυλαία φέτος στις 6 Ιουλίου για να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό, έναν μήνα γεμάτο με στιγμές συγκίνησης.
Η επετειακή διοργάνωση του 25ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022, περιλαμβάνει πέντε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα, από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς. Οι παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.
Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, καθώς και για τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας.
Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 42 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 20 χώρες.
Η επταμελής Επιτροπή Επιλογής, η οποία μελέτησε και αξιολόγησε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Φεστιβάλ, διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα εξωστρεφές και ποικιλόμορφο πρόγραμμα.
Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης
Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Σεράγεβο και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου MESS. Ο Οιδίποδας, ο καταραμένος βασιλιάς των Θηβών, ο γιος και δολοφόνος του Λαΐου, ο γιος της Ιοκάστης και πατέρας των παιδιών της, στην προσπάθειά του να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Ο διακεκριμένος Σλοβένος σκηνοθέτης Ντιέγκο ντε Μπρέα τονίζει, μέσα από τη σκηνοθετική του προσέγγιση, την ψυχρότητα, τις κακουχίες, τη βαρβαρότητα και το κακό που πηγάζει από τους ανθρώπους σαν από το κουτί της Πανδώρας. Η σοφόκλεια τραγωδία θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 6 Ιουλίου και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 8 Ιουλίου.
Διαβάστε την συνέχεια στο Wiz-Guide, εδώ