ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: στενό ripped φόρεμα, μπότες μέχρι το γόνατο και denim σακάκι
 

Γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;

Πώς ξεκίνησε αυτή η άκρως ιδιαίτερη παράδοση;

Ζωή Τουτουντζίδου

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σημαίνουν ημέρες χαράς και ευτυχίας μαζί με τα αγαπημένα μας άτομα. Γιορτάζουμε τον ερχομό του θεανθρώπου αλλά και την αλλαγή του χρόνου. Τώρα είναι η εποχή να θέσουμε νέους στόχους και να αποχαιρετήσουμε σιγά-σιγά το 2022. Μαζευόμαστε όλοι σε σπίτια αγαπημένων και κόβουμε την βασιλόπιτα, ευχόμενοι να μας τύχει το φλουρί ως καλός οιωνός της νέα χρονιάς.

Υπάρχει όμως και μία παράδοση που κυριαρχεί κυρίως στο εξωτερικό και αυτή είναι το να φιλιόμαστε κάτω από ένα ματσάκι γκι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και πώς ξεκίνησε αυτή η άκρως ιδιαίτερη παράδοση;

Το γκι είναι ένα φυτό για το οποίο γράφονται ιστορίες και μύθοι εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Είναι ένα παρασιτικό φυτό, που σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλα δέντρα για να πάρει αυτό που χρειάζεται για να ζήσει. Υπάρχουν έως και 1.500 είδη γκι σε όλο τον κόσμο, αλλά το ευρωπαϊκό γκι που γνωρίζουμε είναι ένας τύπος που ονομάζεται Viscum album.

Δεν υπάρχει κάποια ιστορική εξήγηση που να δικαιολογεί τον λόγο που φιλιόμαστε κάτω από το γκι επειδή το φυτό έχει συνδεθεί με πολλές ιστορίες και παραδόσεις εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και διαφορετικοί άνθρωποι το βλέπουν με διαφορετικούς τρόπους.

Μια από τις πιο κοινές έννοιες είναι ότι το γκι θεωρείται σύμβολο γονιμότητας και ζωής - και ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που φιλιόμαστε από κάτω του.

Οι αρχαίες νορβηγικές και σκανδιναβικές ιστορίες συμφωνούν ότι το γκι έχει έννοιες αγάπης και φιλίας. Λέγεται ότι τα λευκά μούρα του γκι είναι δάκρυα που έκλαψε η θεά του έρωτα ενώ άλλες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και ρωμαϊκών αφηγήσεων, αναφέρουν το γκι ως φυτό ειρήνης και φιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CULTURE: Τελευταία Ενημέρωση