Wiz Guide
Η φύση αυτή την περίοδο που αναγεννιέται είναι στα καλύτερά της, τόσο ως χρωματική παλέτα όσο και σε σχέση με τις μυρωδιές και τις εικόνες που προσφέρει, οπότε η ύπαιθρος είναι εκεί και σε περιμένει να την ανακαλύψεις.
Η ομάδα του WiZ δίνει έντεκα διαφορετικές προτάσεις-αφορμές για να μπούμε στο αυτοκίνητο και θαυμάσουμε τον τόπο μας, απολαμβάνοντας παράλληλα φαγητό, μπούκωμα, κρασί, καφέ σε καφενεία και σπιτικά γλυκά, από διάφορα μέρη, σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.
Vegan γεύσεις με φόντο τον Ακάμα
Ανηφορίζοντας από την Πάφο, βάλτε το GPS να σας οδηγήσει στην Ίνεια. Τη γραφικότατη Ίνεια με τους αυθεντικούς ανθρώπους και το απίστευτα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό στο vegan εστιατόριο O Linos, στην πλατεία του χωριού. Μπορείτε αρχικά να κάνετε μια βόλτα ως τον Ακάμα, κατηφορίζοντας από τον στρωμένο με μπετόν δρόμο και να απολαύσετε το καταπράσινο και μοσχομυρισμένο αυτή την εποχή τοπίο και να καταλήξετε στο υπέροχο εστιατόριο της πάντα χαμογελαστής Lyndsey για να σας φιλέψει.
Στον Άγιο Θεόδωρο και τα εκεί spots
Ένα χωριό που κάθε χρόνο αναπτύσσεται, ο Άγιος Θεόδωρος έχει πολλά για να δείτε και να κάνετε. Ινσταγκραμμικά σημεία για φωτογραφίες, μονοπάτια της φύσης και παραδοσιακοί ελαιόμυλοι, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείς να δεις στο χωριό. Οι γεύσεις και η φιλοξενία συμπληρώνουν το σκηνικό. Μια στάση για ψαράκι στην ψαροταβέρνα Μάμας, επιβάλλεται.
Χολιγουντιανών προδιαγραφών road trip στον Αναλυόντα και μετά για πρόγευμα
Αν ξεκινάτε από Λευκωσία, αφού διασχίσετε το Τσέρι κάντε δεξιά προς Αναλυόντα και αμέσως ξανά δεξιά προς Ψημολόφου. Αυτή η διαδρομή, ειδικά τέτοια εποχή, είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες στο νησί. Εικόνες που συναντά κανείς μόνο σε χολιγουντιανά road movies. Αφού απολαύσετε τοπίο όπως δεν το έχετε κάνει ποτέ ξανά, το JinCo στα Πέρα ή το Riverland στα Καμπιά μπορούν να σας αποζημιώσουν με εξαιρετικό φαγητό.
Πεζοπορία στο μονοπάτι «Αφροδίτη» και αγνάντεμα στη θάλασσα
Αν και δεν συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε αυτές τις περιοχές για πεζοπορία, εντούτοις το μονοπάτι «Αφροδίτη» είναι ένα εύκολο και όμορφο μονοπάτι για όσους θέλουν να περπατούν και να αναπνέουν το ιώδιο της θάλασσας. Αφού περπατήσετε και η όρεξη ανοίξει, μια στάση στο όμορφο σποτ Kalifi, για παέγια θαλασσινών και ουζάκι, είναι ό,τι πρέπει.
Στα κρασοχώρια της Λεμεσού
Φωτογραφία: Έλενα Χατζηγέρου / Στο Νησί
Ένα από τα πιο γραφικά λεμεσιανά κρασοχώρια είναι σαφώς η Βάσα Κοιλανίου. Μετά από μια περιδιάβαση στην περιοχή, το Οινοποιείο Αργυρίδη – Vasa Winery προσφέρεται για wine tasting και ξενάγηση. Στο χωριό μπορείτε επίσης να απολαύσετε καφέ και σπιτικά κεράσματα στο μικρό γραφικό καφενείο Η Άμπελος, με τις χρωματιστές παραδοσιακές καρέκλες, αλλά και φαγητό σε μια από τις ταβέρνες του χωριού, με πρώτο και καλύτερο τον Πύρκο.
Περιδιάβαση στα Λεύκαρα και στάση για γλυκό
Ένα χωριό παντός καιρού, τα Λεύκαρα, προσφέρονται για βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου. Βόλτες στα στενά σοκάκια, χάζεμα στα μικρά μαγαζάκια, αλλά και το view point πριν μπείτε στο χωριό μπορούν να ομορφύνουν την εκδρομή σας. Αφού απολαύσετε τις βόλτες σας, μια στάση στο café-γλυκοπωλείο Ώρα για γλυκό είναι ό,τι πρέπει για να ξαποστάσετε αλλά και για να απολαύσετε ακαταμάχητα γλυκά. Τι δεν πρέπει να προσπεράσετε; Τον σιροπιαστό μπακλαβά με Nutella, αλλά και την παραδοσιακή μηλόπιτα. Εναλλακτικά, αν θέλετε κάτι δροσιστικό, κάντε μια στάση για φρέσκια λεμονάδα στο Καφενείο της Παρέας.
Για burger κουμανταρίας στο χωριό Δωρός
Ένα από τα ημιορεινά χωριά της επαρχίας Λεμεσού, ο γραφικός Δωρός, προσφέρει το ιδανικό ανοιξιάτικο σκηνικό αφού κατακλύζεται από αμυγδαλιές, αμπέλια και ελαιώνες. Το κουμανταροχώρι αυτό είναι μικρό αλλά ιδανικό για εξορμήσεις, έστω κι αν ακόμη δεν υπάρχουν πολλοί χώροι εστίασης και αναψυχής. Έχοντας αυτό κατά νου, το οινοποιείο Καρσερά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και δημιούργησε μια street food καντίνα ονόματι Barrel Eat, η οποία βρίσκεται στην αυλή του οινοποιείου και προσφέρει burgers, sandwich, hot dogs, πατάτες, τα οποία συνοδεύονται από μια δικιά τους σος κουμανταρίας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Ο πιο όμορφος ορίζοντας στο νησί
Αν έχετε καιρό να το κάνετε ή αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, μια περιδιάβαση στη Μαδαρή είναι επιτακτική ανάγκη. Ο θέα και ο τεράστιος ορίζοντας από εκεί δεν περιγράφονται με λόγια. Ειδικά αν πάτε μια μέρα με καθαρό ουρανό, την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Αφού τελειώσετε το περπάτημά σας σε ένα από τα μονοπάτια μελέτης της φύσης, εύκολα μπορείτε να κατηφορίσετε στο Σαράντι για ζουμερό σουβλάκι και άλλα της ώρας στη Φουντουκιά.
Στο δεντρόσπιτο και μετά για brunch
Στο Καμπί του Φαρμακά μπορείτε να επισκεφτείτε το διάσημο ανά το παγκύπριο πλέον δεντρόσπιτο, στο οποίο θα σας οδηγήσει ένα μονοπάτι που διασχίζει το δάσος, με τα ωραία ξύλινα γεφύρια! Στην περιοχή μπορείτε επίσης να πάτε για tasting στη μικρό εργοστάσιο όπου παράγεται ο διάσημος κυπριακός μηλίτης «Μηλίτσα», στον διπλανό Φαρμακά. Αφού κάνετε τις βόλτες σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα late brunch στο μοντέρνο καφενείο 1842 που τον τζιησβέ στο fréddo, δια χειρός Σταυρή Γεωργίου. Αλλιώς, για τους πιο παραδοσιακούς, οι γεύσεις της κυρίας Μηλίτσας σάς περιμένουν στο εστιατόριο Ποταμός.
Για κυπριακό καφέ στο Βουνί
Από τα πλέον αγαπημένα χωριά που μυρίζουν παράδοση, το Βουνί, σφύζει από ζωή όλο τον χρόνο. Η πλατεία του χωριού Βουνί αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και γραφικά σημεία στην Κύπρο. Ο παλιός καφενές που ονομάζεται Η Πλατεία, με τις μπλε ψάθινες καρέκλες και τα μεταλλικά τραπεζάκια που θυμίζει νησιώτικη Ελλάδα, λειτουργεί τα τελευταία 111 χρόνια και ενθουσιάζει με τη λαϊκότητά του, η οποία πολλαπλασιάζεται με την ευγένεια του νεαρού «καφετζή» και με τον υπέροχο μπακλαβά του. Στο μενού του, εκτός από τον μπακλαβά, θα βρείτε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ καφέδες, αναψυκτικά, ζιβανία και διάφορα αλκοολούχα ποτά, σνακ και γλυκά.
Banana bread και φυστικοβούτυρο από Μπακάλικο
Ένα από τα μέρη στο βουνό που αγαπάμε ιδιαίτερα είναι το Μπακάλικο του Χαψή, στον Αγρό. Γενικά, μας αρέσει η φάση εκεί, το μπούκωμα του πρωινού, απολαμβάνοντάς το είτε στη βεράντα είτε στο εσωτερικό του μαγαζιού όπου από τα μεγάλα παράθυρα ξεπροβάλλει η πανοραμική θέα του χωριού και περνά άπλετο φως! Στο ωραίο «μπακάλικο» του Μάριου μην παραλείψετε να δροσιστείτε με ροδόνερο, ή ένα κοκτέιλ με gin και τριαντάφυλλα, αλλά και να απολαύσετε το πολύ διάσημο ανά την Κύπρο banana bread, με μούρα και σοκολάτα. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, έρχεται φυσικά και το άλλο διάσημο κέρασμα: μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο.