newsroom must
Η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης Digestive Cancers Europe, συμμετέχει κάθε Μάρτιο μαζί με 27 χώρες - μέλη της, στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο 3ος σε συχνότητα καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο. Υπερήφανος υποστηρικτής της εκστρατείας του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου.
Στο πλαίσιο των δράσεων του για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω της Αλθέα, (ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων ΠΑΣΥΚΑΦ) σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων προσφέρει δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOBt) για όλο το μήνα Μάρτιο μέχρι και τις 18 Απριλίου, στα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.
Το FOBt είναι μία μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την άνεση του σπιτιού σας. Tο κοινό μπορεί να λάβει το δοχείο για την εξέταση από τα Κλινικά Εργαστήρια που συμμετέχουν στην εκστρατεία και να ακολουθήσει τις οδηγίες χρήσεως που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Η εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα προσφέρεται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει τον προσωπικό του γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. Η παρούσα εξέταση δεν αντικαθιστά την κολονοσκόπηση η οποία θεωρείται η κύρια μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης.
Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου Κύπρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες, στην Κύπρο. Το 2020, παρουσιάστηκαν 233 νέα περιστατικά σε άνδρες και 143 σε γυναίκες. Διαγιγνώσκεται με την ίδια συχνότητα τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, ωστόσο το 90% των περιστατικών θεραπεύεται όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά για αυτό είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίζει τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως στη συχνότητα των κενώσεων ή στη σύσταση των κοπράνων, επίμονη κοιλιακή δυσφορία, αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία και ανεξήγητη απώλεια βάρους, ναυτία ή συχνοί εμετοί.
Η επικοινωνία με τον γιατρό θα πρέπει να γίνεται άμεσα για να καθοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του καρκίνου το παχέος εντέρου μπορεί να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός μπορεί να καθορίσει την πραγματική αιτία τους.
Οι παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφή υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε φυτικές ίνες και η έλλειψη άσκησης. Επιπρόσθετα αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή, είστε άνω των 45 ετών, πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο στο έντερο, έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή παρουσία πολύποδων, διαβήτη Τύπου 2 ή αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, συνιστάται να συζητήσετε τον καλύτερο τρόπο διερεύνησης με τον γιατρό σας.
Η συνήθης ηλικία εμφάνισης του είναι μετά το 50 έτος και για αυτό προτείνεται η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στην ηλικία αυτή και εάν είναι φυσιολογική να επαναλαμβάνεται ανά 5 έτη.
Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν οι κληρονομικές μορφές που εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες στην περίπτωση αυτή συστήνεται κολονοσκόπηση στους άμεσους συγγενείς τουλάχιστον μια 10ετία νωρίτερα. Αν για παράδειγμα ένας γονιός εμφανίσει καρκίνο στο έντερο σε ηλικία 40 ετών θα πρέπει τα παιδιά του να ελεγχθούν με κολονοσκόπηση πριν τα 30.
Η επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 40%. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε θερμίδες, σακχαρούχα ποτά, επεξεργασμένο ή και κόκκινο κρέας, εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε το σωστό σωματικό βάρος, αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Για πληροφορίες όσον αφορά στην εξέταση FOBt, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στον ΠΑΣΥΚΑΦ, τηλ. 77771986 Δευτέρα – Πέμπτη 8.30 – 15.30 και Παρασκευή 8.30 – 12.30.
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ παραμένει στη διάθεση του κοινού για πραγματοποίηση διαλέξεων για το σχετικό θέμα και παροχή ενημερωτικού υλικού.