ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Φρέσκες ιδέες για το μπαγιάτικο ψωμί!

Το να βρούμε μπαγιάτικο ψωμί στο ψυγείο ή την ψωμιέρα μας είναι αναπόφευκτο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητα κακό!

Στα παλιά χρόνια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν ήθελαν να πετάνε το ψωμί για, κυρίως, θρησκευτικούς λόγους και είτε το κατανάλωναν μπαγιάτικο, είτε έβρισκαν κάποιους δημιουργικούς τρόπους να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο. Θυμάμαι μάλιστα τη γιαγιά στο τραπέζι να βάζει στα παιδιά το φρέσκο ψωμί, το «καλό» και να αφήνει για τον εαυτό της το μπαγιάτικο, γιατί θεωρούνταν μεγάλη αμαρτία να το πετάξει. Εκτός, λοιπόν, από «μεγάλη αμαρτία» θα έλεγα ότι ήταν και μεγάλη σπατάλη και θα πω μπράβο στη γιαγιά αναδρομικά.

 

Για τους περισσότερους από εμάς, η αγορά του ψωμιού είναι απαραίτητη καθημερινά, δυστυχώς όμως σχεδόν πάντα μας περισσεύει. Ελάχιστοι μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζουμε πολύ περισσότερο. Έτσι, καταλήγουμε μέσα σε λίγες μέρες να έχουμε στην ψωμιέρα μπαγιάτικα κομμάτια ή ακόμα και ολόκληρες φραντζόλες ψωμί που θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με έρευνες, σπαταλάμε σχεδόν 900.000 τόνους ψωμί το χρόνο ή περίπου 24 εκατομμύρια φέτες κάθε μέρα. Αν μετρηθεί σε θερμίδες, αυτές είναι αρκετές για να σώσουν 26 εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα. Εκτός λοιπόν από μια τεράστια σπατάλη, αποτελεί και πολύ μεγάλο οικολογικό θέμα, αφού όλη αυτή η υπερπαραγωγή τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία τεράστιου όγκου σκουπιδιών.

Η φύση ρυπαίνεται αλόγιστα και η επεξεργασία των ίδιων των σκουπιδιών επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνοντας το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα.

Για την παραγωγή τροφής ξοδεύουμε το 70% του καθαρού νερού και το 34% της γης! Όταν, λοιπόν, σπαταλάμε ή πετάμε φαγητό, στην ουσία πετάμε στα σκουπίδια και όλους τους υπερπολύτιμους πόρους που χρειάστηκε για να φτιαχτεί!

Η Lidl Κύπρου, η οποία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένη, λανσάρει τα Lidl Eco Hacks, μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές, που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο βίντεο, η σεφ Μαρία Μαρκιτανή, η οποία αγαπά το ψωμί και τα παράγωγα του, μας δείχνει έξυπνους τρόπους για να μην το πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να το καταναλώνουμε διαφορετικά!

Προσοχή όμως! Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να καταναλωθεί, όχι όμως και το μουχλιασμένο! Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το "καθαρό" μέρος του μουχλιασμένου ψωμιού. Αν και φαίνεται σπάταλο να το πετάμε, η επιστήμη λέει ότι το ψωμί που έρχεται σε επαφή με μούχλα δεν πρέπει να καταναλώνεται πλέον. Γιατί; Επειδή η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κόψετε το μουχλιασμένο μέρος του ψωμιού και φάτε το καθαρό μέρος, εξακολουθεί να έχει ρίζες της μούχλας μέσα του. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση άλλων κομματιών ψωμιού από το ίδιο καρβέλι.

Μπείτε κι εσείς στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και δείτε το βίντεο που ετοίμασε για τα Lidl Eco Hacks η σεφ Μαρία Μαρκιτανή για να μην σπαταλήσετε ψωμί ποτέ ξανά!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
must  |  promo  |  culture  |  Lidl  |  Eco Hacks

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση

Art Deal by Kapatays

Art Deal by Kapatays

Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η συνεχόμενη χρονιά το εικαστικό γεγονός Art ...
newsroom must
 |  PROMO
X