Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
«[...]Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;» Απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Σεφέρη (1900-1971), στην απονομή Νόμπελ 1963.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας.
Το 1998 γιορτάζεται για πρώτη φορά η Ημέρα Ποίησης στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία.
Πως ξεκίνησαν όμως όλα;
Ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Η εισήγησή του αγκαλιάστηκε από την Εταιρεία και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας με τη σκέψη πως αυτή η ημέρα συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.
Το 1999 μετά από πρόταση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, τότε πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, με την οποία εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, οι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου κυρίως, υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Έτσι, η Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 ανακήρυξε την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με στόχο «... να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση. Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο...». Το σκεπτικό της απόφασης επίσης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Read Library εδώ για προτάσεις ποιητικών συλλογών Κυπρίων δημιουργών.
Επίσης βρείτε αξιόλογες δωρεάν ποιητικές συλλογές στην εφαρμογή Read Library στην κατηγορία «Λογοτεχνία».
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Πληροφορίες: sansimera.gr, wikipedia