Η Καθημερινή
Της Ιωάννας Κυριάκου
Σαφώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια με τον αριθμό των νοσηλειών το τελευταίο διάστημα να καταγράφει μείωση. Σταθεροποίηση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τον αριθμό ωστόσο των νοσηλευόμενων να παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» οι επιστήμονες αποδίδουν την μείωση των νοσηλειών στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και τη σταθεροποίηση της όλης κατάστασης. Αυτό που προκαλεί ωστόσο έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα είναι οι post - covid ασθενείς οι οποίοι φαίνεται να επιβαρύνουν την κατάσταση στις ΜΕΘ. Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 20 post-covid ασθενείς, 11 στη Λεμεσό και 9 στη Λευκωσία, όλοι διασωληνωμένοι. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για σοβαρά περιστατικά με βαριές επιπλοκές.
25 ετών ο νεαρότερος ασθενής σε ΜΕΘ
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (30/8) στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονταν 143 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Από τους 58 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση, οι 20 ήταν διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 34 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η διάμεση ηλικία των ασθενών που βρίσκονται στους κοινούς θαλάμους είναι τα 59 έτη ενώ των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι τα 57 έτη. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το νεαρότερο άτομο σε ΜΕΘ είναι μόλις 25 ετών.
Τι είναι οι post-covid ασθενείς
Εκτός από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η μετάλλαξη «Δέλτα» έφερε και τους post-covid ασθενείς οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή κοινό θάλαμο, έχουν περάσει 20 μέρες από τη νόσησή τους και έχουν αποχαρακτηριστεί ως μη μολυσματικοί ωστόσο εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένοι. Η δεύτερη αφορά τους ασθενείς που αποχαρακτηρίζονται και μεταφέρονται σε κοινούς θαλάμους όπου παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία.
Κοντά στον στόχο του 80%
Κοντά στον στόχο του 80% βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι και το Σάββατο (28/9) εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 78,2% του ενήλικου πληθυσμού (18+). Το αντίστοιχο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα έφτασε στο 73,8%. Τουλάχιστον την 1η δόση έλαβε το 35,6% των ατόμων ηλικίας 16-17 ετών και 28% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στις ηλικίες 12-15, χορηγήθηκε η 1η δόση στο 16,7%, ενώ άρχισαν σταδιακά να χορηγούνται και οι 2ες δόσεις, με το ποσοστό των παιδιών 12-15 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένα να βρίσκεται στο 3,3%. Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος είναι πρώτη σε εμβολιαστική κάλυψη με ποσοστό 89,3% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθεί η Επαρχία Αμμοχώστου με 86,6% και στη συνέχεια οι Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού με 77,9% και 76,6% αντίστοιχα. Τέλος, το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχει η Επαρχία Λάρνακας με 72,2%.