Μαρία Καραμάνου
Η Σίντι Ενγκάμπα, μια νεαρή μποξέρ από το Καμερούν, έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 75 κιλών στο μποξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η επίτευξη αυτή δεν είναι μόνο μια ατομική νίκη, αλλά και μια σημαντική στιγμή για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, καθώς η Ενγκάμπα έγινε η πρώτη αθλήτρια από την ομάδα που κατακτά μετάλλιο.
Cindy Ngamba won the first-ever medal for the Refugee Olympic Team on Thursday, settling for bronze in women's boxing. #Paris2024 https://t.co/u4OTugMDJl
— Japan Times: Sports (@jt_sports) August 9, 2024
Η Ενγκάμπα, που έχει ζήσει στη Βρετανία από την ηλικία των 11 ετών, κατάφερε να εξασφαλίσει το μετάλλιο παρά την ήττα της στον ημιτελικό από την Παναμέζα Αθηνά Μπιλόν. Στο μποξ, οι αθλητές που φτάνουν στους ημιτελικούς και ηττώνται κατακτούν αυτόματα το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που εξασφάλισε την επιτυχία της νεαρής μποξέρ.
Η ιστορία της Ενγκάμπα είναι συγκλονιστική. Η 25χρονη αθλήτρια γεννήθηκε στο Καμερούν, όπου η ζωή για τους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Ως λεσβία, η Ενγκάμπα αντιμετώπισε διώξεις και κοινωνικές πιέσεις, που την οδήγησαν τελικά να φύγει από την πατρίδα της σε νεαρή ηλικία. Βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετανία, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να διαπρέψει σε ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα, το μποξ.
History at the Olympics
— Cruise 24/7 (@cruixx_bwoy) August 9, 2024
Cindy Ngamba is the first athlete from the Refugee #Olympic Team to win a medal pic.twitter.com/GLNJr3LgHl
Σε δηλώσεις της μετά τον αγώνα, η Ενγκάμπα εξέφρασε τον «μεγάλο σεβασμό» που νιώθει για την αντίπαλό της, τονίζοντας ότι όλες οι αθλήτριες που συμμετέχουν στους αγώνες είναι δυνατές και μοιράζονται το ίδιο όνειρο: να κατακτήσουν την κορυφή.
Η συμμετοχή της Ενγκάμπα στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Στη φετινή ομάδα συμμετέχουν 37 αθλητές και αθλήτριες από περισσότερες από 12 χώρες, εκπροσωπώντας τους εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε όλο τον κόσμο.