Μαρία Καραμάνου
Τα επίσημα πορτρέτα από σύγχρονους καλλιτέχνες έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση των βρετανικών μοναρχών για πολλούς αιώνες. Την Τρίτη 14 Μαΐου, ο βασιλιάς Κάρολος παρουσίασε το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά την τελετή της στέψης, το οποίο ζωγράφισε ο καλλιτέχνης Jonathan Yeo. Αυτό το έργο προστίθεται στην ιστορική συλλογή πορτρέτων των βρετανικών μοναρχών. Το πορτρέτο, που είναι ύψους περίπου 2,5 μέτρων, απεικονίζει το πρόσωπο του 75χρονου βασιλιά με έντονες αποχρώσεις κόκκινου χρώματος. Ορισμένοι περιέγραψαν αυτήν την επιλογή χρώματος ως έντονη ή ζωηρή, ενώ ορισμένοι οπαδοί της βασιλικής οικογένειας ερμήνευσαν το κόκκινο χρώμα ως σύμβολο ισχύος και εξουσίας.
Σύμφωνα με το BBC, ο Jonathan Yeo απεικόνισε τον βασιλιά Κάρολο φορώντας τη στολή της Φρουράς της Ουαλίας, αναφερόμενος στον ρόλο του ως συνταγματάρχη στον Βρετανικό Στρατό, ένα αξίωμα που ανέλαβε το 1975. Οι περισσότερες στολές της Ουαλικής Φρουράς είναι κόκκινες. Στο πίνακα, δίπλα στον βασιλιά της Βρετανίας, απεικονίζεται και μία κόκκινη πεταλούδα, που όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης, συμβολίζει την μεταμόρφωση και την αναγέννηση, καθώς και την αφοσίωσή του στα θέματα του περιβάλλοντος.
Anybody else find the new portrait of King Charles III incredibly disturbing and off-putting? pic.twitter.com/9WZ5STmD2z
— VisionaryVoid (@VisionaryVoid) May 15, 2024
«Βάζω τα δυνατά μου για να απεικονίσω την εμπειρία ζωής που είναι χαραγμένη στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου. Σε αυτή περίπτωση, ο στόχος ήταν να κάνω επίσης μια αναφορά στις παραδόσεις των βασιλικών πορτρέτων αλλά με έναν τρόπο που αντικατοπτρίζει την μοναρχία του 21ου αιώνα και πάνω απ' όλα να επικοινωνήσει την βαθιά ανθρωπότητα του θέματος», εξήγησε ο καλλιτέχνης.
Η αποκάλυψη του νέου πορτρέτου έγινε στο παλάτι του Buckingham. Η παραγγελία του είχε γίνει το 2020 με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Κάρολου ως μέλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Draper’s Company, η οποία συμπληρώθηκε το 2022.
Why does King Charles III first official portrait look so satanic? pic.twitter.com/JPwvrjmAtI
— ADAM (@AdameMedia) May 15, 2024
Όταν ο βασιλιάς Κάρολος αποκάλυψε το έργο, ανοίγοντας το μαύρο κάλυμμα που το κρύβει, προκάλεσε ένα κύμα ανάμεικτων συναισθημάτων σε εκείνους που παρευρέθηκαν. Στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Instagram, όπου αναρτήθηκε ένα απόσπασμα από την τελετή αποκάλυψης, παρουσιάστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.
«Πιστεύω ότι είναι όμορφο και απέχει από τα παραδοσιακά πορτρέτα» γράφει ένα σχόλιο. «Ένα υπέροχο πορτρέτου του βασιλιά Καρόλου. Μου αρέσει ο τρόπος που το ήσυχο φόντο μεταφέρει την προσοχή στο πρόσωπό του» σημειώνει άλλος χρήστης της εφαρμογής.
«Το πρόσωπο είναι μια χαρά αλλά το κόκκινο μοιάζει με λουτρό αίματος» γράφει ένας royal fan. «Συγγνώμη αλλά αυτό το πορτρέτο μοιάζει σαν να είναι στην κόλαση. Είναι μια αναφορά στην αποικιακή αιματοχυσία του βρετανικού ιμπεριαλισμού;» αναρωτήθηκε άλλος. Ένας ακόμη χρήστης του Instagram έγραψε, «100% πίστευα ότι ήταν σάτιρα».
Όποια και να είναι τα συναισθήματα που προκαλεί το πορτρέτο στους θεατές, η ουσιαστική πληροφορία είναι ότι έλαβε την έγκριση της συζύγου του βασιλιά Κάρολου. Η βασίλισσα Καμίλα επισκέφτηκε τον καλλιτέχνη κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εξέφρασε την επιδοκιμασία της για τον πίνακα.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το πορτρέτο καθώς θα παρουσιαστεί για έναν περίπου μήνα στην Philip Mould Gallery στο Λονδίνο (από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου). Η είσοδος θα είναι δωρεάν.