ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Οι «Isadoras» από την Αμμόχωστο στη...Φιλανδία

Η ιστορία ενός από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της Κύπρου όπου από το ’70 έως το ’90, σάρωναν την νυχτερινή ζωή της Αμμοχώστου και της Λευκωσίας.

Μαρία Καραμάνου

Οι Isadoras, ένα από τα πιο αγαπημένα και επιδραστικά συγκροτήματα της Κύπρου, ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι από το Βαρώσι και κατέληξαν στη Λευκωσία. Γνωστοί για τη μοναδική τους σκηνική παρουσία και τη ζωντάνια που έφερναν στις εμφανίσεις τους, κατάφεραν να γίνουν θρύλοι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και εκτός των συνόρων του νησιού.

Οι Αρχές του Συγκροτήματος

Ο Θέμης Θεμιστοκλέους, ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος, γεννημένος στη Μόρφου, έφυγε σε ηλικία 5 ετών για την Αυστραλία. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1967, στα 22 του χρόνια, με σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Ωστόσο, τα σχέδιά του άλλαξαν λόγω του αραβοϊσραηλινού πολέμου.

Το 1969, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, γνώρισε τον Κόκο Νικολάου, τον Αντωνάκη Δημητριάδη και τον Βάσο Βιολάρη. Οι τέσσερις τους ήταν οι μοναδικοί μουσικοί στον στρατό και σχημάτισαν την ορχήστρα που έπαιζε για τους αξιωματικούς. Αυτό το αρχικό σχήμα ονομάστηκε Checkmates.

Από τους Checkmates στους Isadoras

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, οι Checkmates διαλύθηκαν και από τις στάχτες τους δημιουργήθηκαν οι Isadoras. Η νέα σύνθεση περιλάμβανε τον Κόκο Νικολάου, τον Αντώνη Δημητριάδη και τον Λούη Φιλίππου. Οι Isadoras δεν άργησαν να γίνουν γνωστοί για την ενέργεια και το πάθος τους στη σκηνή, προσφέροντας μοναδικές βραδιές στους θαυμαστές τους.

Η Αμμόχωστος και η Λευκωσία έγιναν τα δύο κύρια σημεία δράσης τους, με το κοινό να τους ακολουθεί πιστά και να τους λατρεύει. Οι εμφανίσεις τους ήταν πάντα γεμάτες ένταση και κέφι, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού κάθε φορά που ανέβαιναν στη σκηνή.

Οι Isadoras γεννήθηκαν από μια ιδέα που ξεκίνησε στο Χίλτον. Εκεί, ο Θέμης Θεμιστοκλέους και οι συνεργάτες του, μαζί με τον Βρετανό ατζέντη τους, αναζητούσαν το όνομα που θα καθόριζε την ταυτότητα της νέας τους μπάντας. Ο Βρετανός, συνιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Περοκέ» στην Αμμόχωστο, πρότεινε το όνομα Isadoras, που στα ισπανικά σημαίνει «αξιαγάπητος». Το όνομα άρεσε σε όλους και έτσι, οι Isadoras ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τη σκηνή.

Μουσική Ποικιλία και Ενέργεια στη Σκηνή

Από την αρχή, οι Isadoras ξεχώρισαν για τη μουσική τους ποικιλία και την ενέργεια που μετέδιδαν στις εμφανίσεις τους. Τραγουδούσαν τα πάντα: ελληνικά και ξένα, ροκ και τζαζ. Αυτό που τους ενδιέφερε κυρίως ήταν να περνούν καλά μαζί με τον κόσμο, κάτι που τους έκανε ιδιαίτερα αγαπητούς. Οι πρώτες τους εμφανίσεις στο «Περοκέ» έγιναν θρυλικές, και σύντομα το συγκρότημα αποφάσισε να ανοίξει το δικό του μαγαζί κοντά στη Δημοτική Αγορά της Λευκωσίας.

Το Δικό τους Μαγαζί και η Κατάκτηση της Νεολαίας

Το κέντρο με το όνομα «Isadoras» έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς στη νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας. Από Δευτέρα έως Σάββατο, το μαγαζί ήταν πάντα γεμάτο, με το κοινό να συρρέει για να απολαύσει τις μοναδικές εμφανίσεις του συγκροτήματος. Η νεολαία της εποχής λάτρεψε τους Isadoras, καθιστώντας τους το νούμερο ένα συγκρότημα της Κύπρου.

Το «Isadoras Night Spot» ήταν ο τόπος όπου ο κόσμος συναντιόταν για να ζήσει την απόλυτη εμπειρία διασκέδασης. Μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής συχνά ένωναν τις δυνάμεις τους με τους Isadoras, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα απόλυτου ενθουσιασμού και ζωντάνιας.

Ακόμη και σήμερα, οι Isadoras διατηρούν την κληρονομιά τους ζωντανή. Παρά την πώληση του μαγαζιού τους, η μουσική τους παραμένει σταθερή και αξιόπιστη, κάνοντας περιστασιακές εμφανίσεις στο Αντωνάκης Μπαρ στη Λευκωσία. Το πιστό κοινό τους, από τη νεολαία που άκουγε για τις θρυλικές εμφανίσεις τους μέχρι τους φίλους της γενιάς τους που τους θυμούνται με νοσταλγία, συνεχίζει να τους υποστηρίζει με την ίδια αγάπη και σεβασμό.

Ο Θέμης Θεμιστοκλέους, κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο οποίος έχει πλέον ένα μαγαζί με μουσικά όργανα δίπλα από την πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, σε προηγούμενη του συνέντευξη είχε δηλώσει, «Είχαμε γράψει όλοι σε μια κόλλα ονόματα για να αποφασίσουμε την ονομασία του συγκροτήματος. Ο Τόνυ, έγραψε το “Isadoras”. Συμφωνήσαμε ότι ακούγεται και γράφεται εύκολα. Δεν ξέραμε τι σημαίνει. Μετά από αρκετά χρόνια μάθαμε πως σε μια λατινοαμερικάνικη διάλεκτο σημαίνει αξιαγάπητος και προέρχεται από την λέξη adorable. Φυσικά, θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι κακό αλλά με αυτό πορευτήκαμε. Ήταν σύμπτωση ότι σήμαινε αξιαγάπητος».

Ενώ για τον πόλεμο είχε αποκαλύψει, «Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το Βαρώσι δεν υπήρχε. Δώσαμε σκληρές μάχες στο Τζιάος. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, μείναμε με τα ρούχα που φορούσαμε. Είχαμε φύγει άρον-άρον για να πολεμήσουμε και δεν επιστρέψαμε ποτέ. Χάσαμε τα πάντα». 

Για το κλείσιμο του μαγαζιού είχε πει, «Στον χώρο στάθμευσης του «Isadoras night spot» χτίστηκε το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ και στη συνέχεια φτιάχτηκε νησίδα στον δρόμο. Ο κόσμος δεν έβρισκε πού να σταθμεύσει για να έρθει στο μαγαζί. Έπεσε η δουλειά και δεν έβγαιναν τα έξοδα. Έπρεπε να συναντηθούμε με τον ιδιοκτήτη, τον Κόκο Παρασκευαΐδη, για να του πούμε ότι θα φύγουμε. Του είπαμε ότι χρωστάμε και προσφέρθηκε να μας δώσει τα χρήματα για να ξεχρεώσουμε και να μείνουμε. Δεν δεχτήκαμε γιατί γνωρίζαμε ότι δεν θα βγάζαμε ποτέ τα χρήματα του χρέους μας ακόμα και εάν μέναμε».

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση

X