ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Βασιλιάς Κάρoλος: Τα 8 αξεσουάρ αξίας εκατομμυρίων

Τα συμβολικά κομμάτια που θα φορέσει ο Κάρολος στη στέψη.

Μαρία Καραμάνου

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου του Γ' στη Βρετανία έχει ξεκινήσει και οι προετοιμασίες των ανακτόρων συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Οι πρόβες όλων όσοι θα συμμετέχουν κορυφώνονται. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η μεγάλη αίθουσα του χορού στο παλάτι του Backigham έχει μετατραπεί σε χώρο που προσομοιάζει το Αββαείο του Westminster και εκεί το βασιλικό ζεύγος μέχρι και τις τελευταίες ώρες εκπαιδεύεται για το τελετουργικό της έκτης Μαΐου.

Μέσα στον ναό θα βρίσκονται πάνω από δύο χιλιάδες επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών. Από έξω αναμένονται χιλιάδες πολίτες, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την υφήλιο θα παρακολουθήσουν ζωντανά την τελετή. Υπολογίζεται ότι τριακόσια εκατομμύρια τηλεθεατές θα συντονίσουν τους δέκτες τους για να δουν την τριαντακοστή έννατη στέψη στην ιστορία του Αββαείου του Westminster. 

Διαβάστε επίσης: Βασιλιάς Κάρολος: Αυτό είναι το πρόγραμμα της στέψης του

Η τελετή στέψης του βρετανικού βασιλιά συνήθως χωρίζεται σε έξι ενότητες: αναγνώριση, όρκος, χρίσμα, ανάληψη, ενθρόνιση και φόρος τιμής. Σε κάθε ενότητα ο βασιλιάς φορά διαφορετικό στολισμό, συμπεριλαμβανομένου του ιερού χιτώνα στέψης και του Supertunica, δηλαδή του ολόσωμου μανδύα από χρυσό μετάξι. Το Supertunica φοριέται κάτω από τον Αυτοκρατορικό μανδύα και σχετίζεται με ιερατικά άμφια, υπογραμμίζοντας τη θεϊκή φύση της βασιλείας. Ο βασιλιάς φοράει το Supertunica μετά την τελετή του χρίσματος.

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου χρησιμοποιείται κατά τη στέψη του βασιλιά και κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β' το 1661, αντικαθιστώντας το μεσαιωνικό στέμμα που είχε λιώσει το 1649. Το πρωτότυπο στέμμα χρονολογείται στον ενδέκατο αιώνα και ανήκε στον βασιλικό άγιο Εδουάρδο τον Ομολογητή, τελευταίο Αγγλοσάξονα βασιλιά της Αγγλίας. Το στέμμα αποτελείται από ένα χρυσό πλαίσιο με τέσσερις σταυρούς-pattée, τέσσερις fleurs-de-lis και δύο καμάρες, καθώς και από ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζες και τουρμαλίνες. Έχει επίσης βελούδινο καπάκι με ταινία ερμίνας.

Η σφαίρα του Κυριάρχου ή αλλιώς το Orb, είναι ένα σύμβολο της εξουσίας του κυρίαρχου και αντιπροσωπεύει τον χριστιανικό κόσμο με τον σταυρό του να τοποθετείται σε μια σφαίρα. Οι ζώνες κοσμημάτων που το χωρίζουν σε τρία τμήματα αντιπροσωπεύουν τις τρεις ηπείρους που ήταν γνωστές στους μεσαιωνικούς χρόνους.

Το Imperial State Crown, ή Crown of State, είναι το στέμμα που ο μονάρχης φοράει κατά την τελετή στέψης. Πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, το αρχαίο στέμμα της στέψης φυλασσόταν πάντα στο Αβαείο του Westminster. Χρησιμοποιείται επίσης σε επίσημες περιστάσεις, όπως τα ετήσια Κρατικά εγκαίνια του Κοινοβουλίου. Ο όρος "Imperial State Crown" χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν οι βρετανοί μονάρχες επέλεξαν ένα σχέδιο κορώνας κλειστό με καμάρες, για να αποδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη. Αυτό το στέμμα κατασκευάστηκε για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1937.

Το σκήπτρο είναι ένα από τα σύμβολα της εξουσίας του κυρίαρχου και συμβολίζει την χρονική δύναμη του. Κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης, ο νέος ηγέτης αλείφεται με ιερό λάδι και στη συνέχεια ντύνεται με τις στολές στέψης, συμπεριλαμβανομένων στολιδιών που αντιπροσωπεύουν την ιπποτική φύση της βασιλείας, όπως σπαθιά και βραχίονες, αλλά και πνευματικά σύμβολα, όπως η σφαίρα, το δαχτυλίδι και τα σκήπτρα.

Το κεφάλι του αετού είναι ένα χρυσό σκεύος το οποίο χρησιμοποιείται για να κρατήσει το αφιερωμένο λάδι με το οποίο χρίζεται ένας κυρίαρχος κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης. Έχει την μορφή αετού με ανοιχτά φτερά. Η χειρονομία του χρίσματος γίνεται όταν ο Αρχιεπίσκοπος αγγίζει το ιερό λάδι στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του Καρόλου και χρονολογείται από το Βιβλίο των Βασιλέων της Παλαιάς Διαθήκης, όπου περιγράφεται το χρίσμα του Σολομώντα ως Βασιλιά.

Το δαχτυλίδι της στέψης αποτελείται από ένα οκτάγωνο ζαφείρι μεικτής κοπής σε χρυσή βάση που καλύπτεται από τέσσερα  ρουμπίνια σε ορθογώνια κοπή και ένα τετράγωνο κομμένο ρουμπίνι, που συνδέονται μεταξύ τους σε μια χρυσή λωρίδα για να σχηματίσουν έναν σταυρό, με περίγραμμα από δεκατέσσερα διαμάντια. Κατά την τελετή της στέψης το δαχτυλίδι τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του ηγεμόνα από τον αρχιεπίσκοπο, ως σύμβολο «βασιλικής αξιοπρέπειας».

Τα χρυσά βραχιόλια ή αλλιώς Armills είναι διακοσμημένα με σμάλτο champlevé και basse-taille με τα εθνικά εμβλήματα της Βρετανίας όπως τριαντάφυλλα, γαϊδουράγκαθο, fleurs-de-lis και άρπες. Είναι επενδεδυμένα με κόκκινο βελούδο. Αυτά τα Armills κατασκευάστηκαν το 1661 για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν κατά την περίοδο της Κοινοπολιτείας. Αυτά τα Armills χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στέψη από το 1661.

Τα χρυσά σπιρούνια συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά στα αγγλικά στολίδια στέψης το 1189, στη στέψη του Ριχάρδου Α’ του Λεοντόκαρδου. Συμβόλιζαν τον ιππότη και η χρήση τους στο τελετουργικό της στέψης προέρχεται απευθείας από την τελετή δημιουργίας ενός ιππότη. Παραδοσιακά τα σπιρούνια στερεώνονταν στα πόδια του ηγεμόνα ή κρατούνται στους αστραγάλους των βασιλιάδων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronation  |  στέψη  |  stepsi  |  karolos  |  Κάρολος  |  royal family  |  news  |  royals  |  celebs  | 

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση