Μαρία Καραμάνου
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Μιχαήλ στο περιοδικό «Grace» και τη δημοσιογράφο Έλενα Κρητικού ήταν εφ' όλης της ύλης. Κατά τη διάρκειά της, ο γνωστός ηθοποιός συζήτησε για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η τηλεοπτική σειρά «Famagusta», όπου πρωταγωνιστεί φέτος.
Ένα από τα θέματα που έθιξε ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την εισβολή του 1974 και η αντίκτυπός τους στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στην αφήγηση που έλαβε από τη γιαγιά του σχετικά με τον θείο του και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Για την οικογένεια του αποκάλυψε, «Δεν κατάγομαι από οικογένεια προσφύγων. Όμως, το όνομα της πόλης, «Αμμόχωστος», όπως κι εκείνα της Κερύνειας ή της κωμόπολης Μόρφου, είναι ονόματα που ακούω και μου δημιουργούνται τα ίδια συναισθήματα. Με πνίγει το αίσθημα της αδικίας, του γιατί και του πώς μπόρεσε να φτάσει μέχρι εδώ η Κύπρος, ο πόθος της επιστροφής. Παρόλο που, όπως προανέφερα, δεν κατάγομαι από οικογένεια προσφύγων, νιώθω όπως κάθε Έλληνας της Κύπρου που αντικρίζει καθημερινά, όταν πηγαίνει στη δουλειά του, την τουρκική σημαία πάνω στον Πενταδάκτυλο, ξέροντας ότι μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει καθώς στον υπόλοιπο τόπο τού απαγορεύεται η είσοδος. Για να περάσει, πρέπει να δείξει ταυτότητα και διαβατήριο».
Και μιλώντας για όλα αυτά που του είπε η γιαγιά του ανέφερε, «Ο γιος της γιαγιάς μου ήταν στον πόλεμο, γιατί υπηρετούσε στην εισβολή ως στρατιώτης, στην πρώτη γραμμή. Θυμάμαι λοιπόν τη γιαγιά μου να μας εξιστορεί όλη την αγωνία που βίωνε. Μας έλεγε ότι είχε χάσει τη μισή της ζωή ψάχνοντάς τον. Δεν γνώριζε πού ήταν, άκουγε ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο, αλλά δεν ήταν εκεί. Ο θείος μου τελικά επέζησε, ήταν από τους τυχερούς του τάγματός του. Όμως προσπαθώ να μπω στη θέση της γιαγιάς και του παππού μου, δηλαδή στη θέση ανθρώπων που έχουν ένα παιδί στον πόλεμο και δεν ξέρουν την τύχη του».