newsroom must
Συνέντευξη από τις λίγες παραχώρησε ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Αλευράς στον Αλέξανδρο Διακοσάββα της Lifo.gr(18/03/2021) και μιλά για όλα, από το show που εμφανίζεται (YFSF), τον Κώστα Δόξα, το κίνημα MeToo και πολλά άλλα.
Αρχικά ο ηθοποιός μιλά για την δυσκολία που βρίσκεται στο να μπει κάποιος μέσα στο χαρακτήρα, αναφερόμενος σε αυτούς που υποδύεται στο YFSF και λέει «Να μελετήσεις τα λόγια, την τοποθέτηση, τη φωνή του, την κίνηση ή τη χορογραφία. Μετά δοκιμές πάνω στο πρόσωπο, στο μακιγιάζ, κάτι θα πάει στραβά, θα ξεβαφτείς, ξανά απ’ την αρχή. Έπειτα όλο αυτό, επειδή είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν, πώς σκηνοθετείται στην κάμερα; Σ’ εμένα, ας πούμε, ένα φρύδι που πρέπει να σβήσω μπορεί να χρειάζεται μιάμιση ώρα. Είμαστε εκεί επί 15-16 ώρες τη μέρα του γυρίσματος. Αλλά είναι πολύ δημιουργικό, είναι γνώριμο – τουλάχιστον σε μένα, οι τραγουδιστές δεν ξέρω αν όλο αυτό το έχουν στη ζωή τους, αλλά οι ηθοποιοί είμαστε πολύ εξασκημένοι, οι πρόβες είναι το σπίτι μας».
Στην συνέχεια δίνει νόημα στην αυτοπεποίθηση που μπορεί να σου δώσει η μίμηση, λόγω και τις τεράστιας απόκλισης από τον πραγματικό εαυτό κάποιου, λέγοντας «Ναι (ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση), ξέρεις γιατί; Με τόση μάσκα και τόσο μακιγιάζ χάνεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και όταν δεν τον βλέπεις, απελευθερώνεσαι και κάνεις πράγματα γιατί λες «δεν είμαι εγώ». Πάντα υπάρχει κάτι που δεν το ‘φερε ακόμα η στιγμή να το βγάλεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Αλλά, σου λέω, αυτήν τη φορά δεν πάω με άγχος. Και κάτι να μη γίνει καλά δεν με νοιάζει καθόλου. Είμαι εκεί και το απολαμβάνω γιατί πολλά απ’ αυτά που έχω κάνει, δεν τα έχω απολαύσει».
Μετά ο δημοσιογράφος τον ρωτά για την απομάκρυνση του Κώστα Δόξα από το show λόγω της καταγγελίας που έκανε η πρώην σύζυγός του για ενδοοικογενειακή βία, και του ζητά να σχολιάσει «Θα προσπαθήσω, γιατί αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και λεπτά θέματα και θέλω να μιλήσω προσεκτικά, όχι γιατί φοβάμαι να πάρω θέση, απλώς, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει να μιλάνε όλοι οι άνθρωποι γι’ αυτά. Τι θέλω να πω; Ότι πολύ εύκολα μπορεί μια φωτογραφία να σε στιγματίσει για μια ολόκληρη ζωή. Καταλαβαίνω τον ΑΝΤ1, είναι τέτοια η ένταση του MeToo αυτήν τη στιγμή και μέχρι αυτό το πράγμα να ξεκαθαρίσει από τη δικαιοσύνη, το κανάλι παίρνει την απόφασή του. Έτσι κι αλλιώς ο Κώστας δεν θα ήταν σε ψυχολογική κατάσταση να παίζει ενώ εκκρεμεί όλο αυτό, κι όταν υπάρχει και ένα παιδάκι στη μέση. Νομίζω ότι καλό είναι να μη μιλάμε όλοι οι άνθρωποι γι’ αυτά τα πράγματα, να μιλάνε οι δικαστές, τα δικαστήρια και οι μάρτυρες κάθε φορά που μπορούν να προσφέρουν κάτι στην οποιαδήποτε υπόθεση. Όλο το άλλο νομίζω δεν βοηθά ούτε τα θύματα, ούτε κανέναν, δημιουργείται μια τοξικότητα και στο τέλος χάνουμε το νόημα των πραγμάτων».
Με βάση το προηγούμενο ερώτημα φυσιολογικά γεννιέται ένα άλλο, τι νομίζει ο Θανάσης για την κουλτούρα της ακύρωσης ενός ανθρώπου με το που γίνεται μια κατηγορία εις βάρος του; «Ναι. Είναι πολύ ωραίο να βρίσκουν το θάρρος οι άνθρωποι να μιλάνε και είμαι μαζί με όλους όσοι το έχουν καταφέρει αυτό και θα είμαι μαζί τους για πάντα. Με τον πολύ κόσμο έξω έχω λίγο ανησυχήσει. Νομίζω ότι κουβαλάμε όλοι έναν θυμό και περιμένουμε κάποιον να τον σταυρώσουμε. Σαν να έχουμε γνώμη για όλα. Εμένα η φιλοσοφία ζωής μου δεν είναι τέτοια. Προσπαθώ να ζω χριστιανικά. Όχι με την εκκλησιαστική και θρησκευτική έννοια. Η φιλοσοφία μου είναι γύρω από τη φιλοσοφία του Χριστού».
Τέλος μας μιλά για την άποψή του και το κίνημα MeToo που πλέον έγινε γεγονός και στην Ελλάδα «Χαρά έχω, πολύ μεγάλη, που μιλάνε και βρήκαν επιτέλους το θάρρος οι άνθρωποι, γιατί είμαστε μια κοινωνία που κουκουλώνει. Επιτέλους να πάρουν τα θύματα τη δύναμή τους πίσω και να δώσουν αγώνα ώστε να μην υπάρξει προηγούμενο, να ξανασκεφτεί ο άλλος για να κάνει κάτι, γιατί τα τέρατα θα υπάρχουν έξω. Δεν σημαίνει ότι εξυγιαίνεται τώρα το περιβάλλον. Να είναι πολύ αυστηρή η δικαιοσύνη σε αυτό το κομμάτι. Δεν χρειάζεται ο άλλος να σε σκοτώσει. Και η ψυχολογική βία μπορεί να σε καταστρέψει. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι μιλάμε όλοι από τον καναπέ μας χωρίς να ξέρουμε. Ας μιλήσουν αυτοί που ξέρουν, γιατί βρομίζει η πληροφορία και χάνεται η ουσία. Συν ότι δεν είμαστε όλοι άξιοι να μιλήσουμε»