Μαρία Σάββα
Μια πρόσφατη έκθεση ψυχικής ευεξίας αποκαλύπτει ότι η Βρετανία έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο δυστυχισμένων χωρών παγκοσμίως. Η έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Sapien Labs, αναδεικνύει μια «ανησυχητική» τάση ανεπάρκειας ψυχικής ευεξίας στη χώρα.
Από το 2019, η Sapien Labs καταγράφει την εξέλιξη της ψυχικής ευεξίας μέσω του ετήσιου Global Mind Project. Η φετινή έκθεση αποκαλύπτει την ανησυχητική πραγματικότητα ότι η ψυχική ευεξία συνεχίζει να υποχωρεί, χωρίς να φαίνονται σημάδια βελτίωσης. Συγκεκριμένα, η έκθεση κατατάσσει τη Βρετανία ως τη δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί. Η πανδημία του Covid και η αυξανόμενη οικονομική πίεση καθιστούν κατανοητό τον αυξανόμενο αριθμό Βρετανών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς ηγέτες προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 70η θέση σε σχέση με τη συνολική ψυχική ευεξία σε μια λίστα 71 χωρών. Τα επίπεδα ψυχικής ευεξίας δεν έχουν ανακάμψει από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με το 35% των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.
Το ζήτημα της υγείας διατροφής είναι επίσης κρίσιμο, με την κατανάλωση επιπλέον επεξεργασμένων τροφών να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας. Το 60% έως 70% των Βρετανών καταναλώνουν επιπλέον επεξεργασμένα τρόφιμα, με αρκετούς από αυτούς να αισθάνονται στενοχωρημένοι.
Παρά τη σταθερότητα στην ευημερία των ηλικιωμένων, η ψυχική υγεία των νέων ενήλικων παρουσιάζει τη μικρότερη βελτίωση, ενώ οι φτωχότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν διπλασιασμένες οικονομικές πιέσεις μέσα σε λίγα χρόνια.
Η έκθεση καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, ενώ παρέχει και συστάσεις για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας του λαού.