ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Δρ Πεχλιβάνογλου: Νησιώτικη ενεργειακή αυτάρκεια με το έργο «TILOS»

Η εφαρμογή της ενεργειακής δημοκρατίας στο νησί της Τήλου, στο Digital Agenda Cyprus Summit

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Παύλου Νεοφύτου

 

Ένα καινοτόμο έργο, το οποίο μετέτρεψε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, την Τήλο, στο πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσίασε στο «Digital Agenda Cyprus Summit» ο Δρ Γιώργος Πεχλιβάνογλου της εταιρείας Eunice.

Όπως τόνισε στην παρουσίασή του, που είχε τον τίτλο «Ενεργειακή Δημοκρατία σε Δράση - Το παράδειγμα του Έργου TILOS» (Energy Democracy in Action, The Paradigm of Tilos Project), η Eunice ξεκίνησε τη λειτουργία του έργου το 2017, κερδίζοντας ταυτόχρονα διεθνή αναγνώριση ως το πρώτο στην Ευρώπη εν λειτουργία έργο παραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, έχοντας λάβει πολλαπλά βραβεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Βασίζεται στον συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με έξυπνα δίκτυα και λειτουργία μπαταριών. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια μεσαίας κλίμακας 800kW, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μικρής κλίμακας 160kW και ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών ωφέλιμης ενεργειακής χωρητικότητας 2,4MWh. Το έργο εξυπηρετεί τους 800 κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όχι μόνο. Όπως τόνισε ο Δρ Πεχλιβάνογλου, πλέον η Τήλος κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, εξάγει ηλεκτρισμό στα γειτονικά νησιά, Νίσυρος και Κως.

Τι πέτυχε το έργο μέχρι σήμερα
Περιγράφοντας το «Success story» των τελευταίων 5 χρόνων λειτουργίας, ο Δρ Πεχλιβάνογλου είπε ότι o Σταθμός της Τήλου έχει παράξει συνολικά 5.212MWh, εξοικονομώντας περίπου 4.700 τόνους CO2. «Πρόκειται για μέγεθος ισοδύναμο της ποσότητας CO2 που θα μπορούσε να απορροφήσει ένα δάσος με περισσότερα από 85.300 δέντρα, ενώ η εξοικονόμηση από το κόστος εκπομπών ισοδυναμεί με περίπου 62.000 ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του νησιού της Τήλου», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για το πιο εντυπωσιακό νούμερο, που κάνει τους ανθρώπους της εταιρείας καθημερινά υπερήφανους. «Η λειτουργία του Υβριδικού Σταθμού στην Τήλο, επέτρεψε την μείωση του κόστους καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 805.500 ευρώ», είπε συγκεκριμένα.

Καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες
Σε σχέση με τα οφέλη από την εφαρμογή του έργου, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους καταναλωτές, ο Δρ Πεχλιβάνογλου είπε:

«Έχουμε εξασφαλίσει την ουσιαστική απεξάρτηση του νησιού από το πετρέλαιο και την ηλεκτροδότησή του από το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό του, τα οποία δεν καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στο νησί. Εξασφαλίσαμε την ενεργειακή ασφάλεια των κάτοικων , αξιοποιώντας καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τους έξυπνους μετρητές και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας, που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία μετατρέποντας τους καταναλωτές - κατοίκους σε NetProsumers, με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Μάλιστα η περίσσεια της ενέργειας, μέσω έξυπνης διαχείρισης και αποθήκευσης της, χρησιμοποιείται για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές, εισάγοντας στο νησί νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση», ανάφερε.

«Η Τήλος είναι από τα νησιά της Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο πληθυσμός τους, και σε αυτό ελπίζουμε να συμβάλλουμε κι εμείς», είπε ο εκπρόσωπος της Eunice. «Σαφέστατα αξίζει να σημειωθεί η καταλυτική συμβολή του Έργου στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού και όχι μόνο. Ο Σταθμός μας ήταν εκείνος που συνέβαλλε στο να γίνει παγκοσμίως γνωστό το νησί και οι άνθρωποι του Ομίλου είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής για την δική μας συμβολή», τόνισε.

Πολυεθνική προσπάθεια με συμμετοχή 15 Ευρωπαίων εταίρων από 7 χώρες
Το TILOS Project εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2013, μεταξύ 80 άλλων ανταγωνιστικών έργων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020. Το Έργο φέρει εθνική ταυτότητα, αποτελεί ωστόσο πολυεθνική προσπάθεια με συμμετοχή 15 Ευρωπαίων εταίρων από 7 χώρες. Στο έργο, που αποτελεί ιδιοκτησία του ομίλου Eunice, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Σύστημα S4S by Eunice (STORAGE FOR SUSTAINABILITY, SMART GRID, SOLUTIONS, SECURITY), το πρωτοπόρο Σύστημα Ενεργειακής Παραγωγής και Αυτονομίας, αποτελώντας καταλυτικό παράδειγμα εφαρμοσμένης τεχνολογίας ενεργειακής μετάβασης, με άμεσα και μετρήσιμα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τους καταναλωτές ενέργειας σήμερα. «Στον όμιλο Eunice, επιμένουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, θεωρώντας ότι μόνο ο συνδυασμός τους δημιουργεί θετικές προοπτικές. Επιμένουμε στις συνεργασίες, γιατί μόνο αυτές μεγιστοποιούν τα θετικά αποτελέσματα μίας προσπάθειας», είπε ο Δρ Πεχλιβάνογλου.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση