Μαρία Καραμάνου
Η νεαρή τραγουδίστρια Ίντεν Γκόλαν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, την ίδια στιγμή που οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν πίεση να αποκλείσουν τη χώρα από τη συμμετοχή λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Η 20χρονη Ίντεν επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision μετά από τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικό talent show, όπου ερμήνευσε το τραγούδι «I don't want to miss a thing» των Aerosmith. Αφιέρωσε την ερμηνεία της στους πάνω από 130 Ισραηλινούς που κρατούνται ως ομήρους στη Γάζα και δήλωσε, «Δεν θα νιώσουμε πραγματική ανάπαυλα μέχρι να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι».
Η νεαρή μετά την επιλογή της να εκπροσωπήσει το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα της να μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα στον διαγωνισμό στη Σουηδία λέγοντας, «Είναι ένα όνειρο, ειδικά φέτος, που έχει πιο βαθύ νόημα. Μέσα από τα τρία λεπτά που διαρκεί το τραγούδι, θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά είμαστε, να δείξουμε τη συγκίνησή μας, τη δύναμή μας και τους ανθρώπους μας, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, για πάντα, μαζί».
Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Ισραήλ, η Ίντεν Γκόλαν μεγάλωσε στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν θα είναι η μοναδική Ισραηλινή στη σκηνή της Eurovision, καθώς ο Τάλι Γκόλεργκαντ του Λουξεμβούργου είναι επίσης Ισραηλινός. Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ, Kan, που είναι υπεύθυνο για την οργάνωση της συμμετοχής της χώρας, έχει θέσει ως όρο ότι το τραγούδι πρέπει να περιέχει μερικούς εβραϊκούς στίχους, «υπό το πρίσμα της περίπλοκης περιόδου».
Η συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες. Πολλοί μουσικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και έχουν ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τον διαγωνισμό. Η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας, μέσω ανακοίνωσής της, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας πως αυτό είναι αντίθετο με το πνεύμα του μουσικού γεγονότος, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία.
Παράλληλα, περίπου 10.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί, που αντιστοιχούν στο περίπου 3% του πληθυσμού της Ισλανδίας, υποστηρίζοντας ότι εάν το Ισραήλ συμμετάσχει, τότε η Ισλανδία θα πρέπει να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Μέχρι στιγμής, οι διοργανωτές της Eurovision έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Νόελ Κούραν, γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες. Επιπλέον, δήλωσε ότι κατανοούν τις ανησυχίες και τις απόψεις γύρω από την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Eurovision δεν είναι πολιτικός διαγωνισμός.
- Edward Enninful: Συγκέντρωσε 40 «θρυλικές γυναίκες» για το αποχαιρετιστήριο εξώφυλλό του στη βρετανική Vogue
- Το πρώτο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου μετά την αποκάλυψη της ασθένειάς του
- Δέσποινα Βανδή: Η γλυκιά ανάρτηση για τα 20α γενέθλιά της κόρης της
- Meghan Markle: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την διάγνωση του βασιλιά Κάρολου
- Πρίγκιπας William: Διασκέδασε σε gala dinner με τον Tom Cruise