ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών σε όλο τον κόσμο

Το πρώτο αυγό ήταν ένα πασχαλινό δώρο από τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ' της Ρωσίας για την Μαρία Φιόντοροβνα το 1885.

Μαρία Καραμάνου

Ο Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος χρυσοχόος, γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1846 στην Αγία Πετρούπολη και απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου 1920 στη Λωζάνη. Ο πατέρας του, Γκούσταβ, ίδρυσε το κοσμηματοπωλείο Φαμπερζέ το 1842, το οποίο έγινε γνωστό για τις πολυτελείς δημιουργίες του και εξυπηρέτησε τους βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη. Ο Πέτρ, με το έργο του, έγινε σύμβολο της υψηλής πολυτέλειας και της τέχνης του χρυσοχόου.

Πασχαλινό αυγό Lapis Lazuli

Το έργο του Φαμπερζέ χαρακτηρίζεται από την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα. Ο χρυσοχόος αυτός συνδύασε το ταλέντο και την τέχνη με παραδόσεις και τολμηρές τεχνοτροπίες, δημιουργώντας εντυπωσιακές συλλογές που συχνά είχαν σχέση με μυστήρια και μύθους.

Δυστυχώς, ορισμένα από τα πολύτιμα κοσμήματα του Φαμπερζέ χάθηκαν ή εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της Ρωσικής επανάστασης του 1917. Οι μπολσεβίκοι εθνικοποίησαν το εργαστήριο και την περιουσία της οικογένειας των κοσμηματοποιών, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος θησαυρός της τέχνης του χρυσοχόου.

Πασχαλινό αυγό Lapis Lazuli

Ο ίδιος ο Πέτρ Φαμπερζέ εγκατέλειψε τη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία μετά τα γεγονότα του 1917. Εκεί αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα λόγω της απώλειας της πατρίδας του. Το 1920, η σύζυγός του και ο μεγαλύτερος γιος του μετακόμισαν στη Λωζάνη, όπου, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, ο Πέτρ πέθανε και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στις Κάννες της Γαλλίας.

Πασχαλινό αυγό Lapis Lazuli

Η κυβέρνηση των μπολσεβίκων, μετά την επανάσταση, ξεκίνησε να πωλεί πολλά από τα πολύτιμα κοσμήματα του Φαμπερζέ σε πολύ χαμηλές τιμές,  μέσα στα καταστήματα της Αγίας Πετρούπολης. Στη συνέχεια, αυτά τα κοσμήματα πωλούνταν στο εξωτερικό μέσω της εταιρείας "Αντίκες," μιας σοβιετικής εταιρείας εξωτερικού εμπορίου. Τα περισσότερα από αυτά τα κοσμήματα του Φαμπερζέ κατέληξαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κοσμημάτων που πωλήθηκαν στο εξωτερικό ή τους αγοραστές τους, καθώς αυτά τα κοσμήματα πωλούνταν με διακριτικότητα και χωρίς να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

Δύο αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά από τον Fabergé από τη συλλογή της Marjorie Merriweather Post, Μουσείο Hillwood, Ουάσιγκτον

Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πληροφορίες για το πού βρίσκεται το "Αυγό της Κότας με το ζαφειρένιο μενταγιόν," το οποίο ήταν το δεύτερο από τα αυτοκρατορικά Πασχαλινά Αυγά που δημιούργησε ο Φαμπερζέ. Σύμφωνα με την περιγραφή από τα Κρατικά Αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό το κόσμημα απεικόνιζε μια κότα από χρυσό και μπριγιάν, που έβγαζε από ένα καλάθι ένα ζαφειρένιο αυγό. Ο Φαμπερζέ είχε κατασκευάσει περισσότερα από 70 αυγά, με περισσότερα από 50 από αυτά να είναι παραγγελίες από τον Αυτοκρατικό Οίκο.

Το μπλε εμαγιέ αυγό κατασκευάστηκε το 1896 και είναι διακοσμημένο με τα κυριλλικά αρχικά με διαμάντια του Αλέξανδρου Γ' και της συζύγου του, Μαρία Φεντόροβνα

Το πρώτο αυγό, γνωστό ως "Κότα," παραγγέλθηκε το 1885 από τον τσάρο Αλέξανδρο Γ', ο οποίος ήθελε να κάνει μια έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του, Μαρία Φιόντοροβνα. Εξωτερικά, το αυγό φαινόταν σαν ένα συνηθισμένο άσπρο αυγό, αλλά είχε ένα κέλυφος φτιαγμένο από σμάλτο. Μέσα στον χρυσό "κρόκο" βρισκόταν μια κότα από πλατίνα, πάνω στην οποία υπήρχε ένα μικρό αντίγραφο του αυτοκρατορικού στέμματος φτιαγμένο με διαμάντια, καθώς και μια αλυσίδα με ένα ρουμπινένιο μενταγιόν. Αυτές οι δημιουργίες έγιναν σύμβολο παράδοσης για τα Πασχαλινά δώρα.

Το ροζ εμαγιέ αυγό φτιάχτηκε το 1914 και ονομάζεται «Αικατερίνη το Μεγάλο Πασχαλινό Αυγό» καθώς κάποτε περιείχε μια «έκπληξη»: μια μινιατούρα της αυτοκράτειρας σε μια καρέκλα σεντάν με κουρδάκι που κουβαλούσαν δύο υπηρέτες

Ο επόμενος τσάρος, Νικόλαος Β', είχε το έθιμο κάθε άνοιξη να παραγγέλνει δύο πολύτιμα αυγά, ένα για τη μητέρα του, Μαρία Φιόντοροβνα, και ένα για τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα. Το πρώτο αυγό, που προοριζόταν για τη νέα τσαρίνα, είχε την ονομασία "Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι." Η έκπληξη βρισκόταν στο εσωτερικό του αυγού, όπου υπήρχε ένα κίτρινο τριαντάφυλλο που αντιπροσώπευε την πατρίδα της Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα, το Darmstadt. Μέσα στο λουλούδι, υπήρχε ένα στέμμα και ένα μενταγιόν, τα οποία, δυστυχώς, έχουν χαθεί.

Photo By @adwentysci_gliwice On Instagram

Σήμερα, τα αυγά "η Κότα" και "Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι" βρίσκονται στο ιδιωτικό Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη. Αυτά τα αυγά, μαζί με άλλα επτά αυτοκρατορικά αυγά και περίπου 250 άλλα κοσμήματα Φαμπερζέ, πουλήθηκαν σε δημοπρασία από τους κληρονόμους του Μάλκολμ Φορμπς, εκδότη του περιοδικού Forbes. Ολόκληρη η συλλογή αγοράστηκε από τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Οι αναφορές λένε ότι η συλλογή αυτή του Forbes πωλήθηκε έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Photo By @adwentysci_gliwice On Instagram

Μέχρι σήμερα, πιστεύεται ότι τα αυτοκρατορικά Πασχαλινά αυγά με τίτλους όπως "Τα χερουβείμ και η άμαξα," "Το Νεσσεσέρ," "Η επέτειος της Δανίας," και "Στη μνήμη του Αλέξανδρου του Γ'" έχουν εξαφανιστεί ή κλαπεί. Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε γνώση για ένα άλλο εξαιρετικό έργο του Φαμπερζέ.

Πρόκειται για το αυγό-ρολόι του Ρότσιλντ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1902 από τον κύριο τεχνίτη του Οίκου Φαμπερζέ, Μιχαήλ Περχίνι. Για περισσότερο από 100 χρόνια, βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή της διάσημης οικογένειας των Ρότσιλντ, που ήταν γνωστή για την πλούσια περιουσία της. Υποτίθεται ότι ακόμη και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η αξία του "αυγού Ρότσιλντ" υπερέβαινε κατά πολύ την αξία των αυτοκρατορικών Πασχαλινών αυγών.

Το αυγό της δέκατης πέμπτης επετείου ήταν δώρο από τον Τσάρο Νικόλαο Β΄ στη σύζυγό του Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα για τον εορτασμό των δεκαπέντε χρόνων ως ηγεμόνας

Το συγκεκριμένο αυγό είχε αγοραστεί από τον Οίκο Φαμπερζέ από την οικογένεια Εφρουσσί. Το 1905, η Μπεατρίς Εφρουσσί το χάρισε στον αρραβώνα της Ζερμέν Χαλφέν και του μικρότερου αδερφού της, βαρόνου Εντουάρντο Ρότσιλντ.

Το αυγό-ρολόι του Ρότσιλντ αποτελεί ένα εκπληκτικό έργο τέχνης που δημιουργήθηκε το 1902 από τον διάσημο τεχνίτη του Οίκου Φαμπερζέ, Μιχαήλ Περχίνι. Αυτό το πασχαλινό αυγό διαθέτει έναν εντυπωσιακό μηχανισμό εσωτερικά. Κάθε ώρα, ένας πετεινός από πολύτιμους λίθους εμφανίζεται μέσα στο αυγό. Ανοίγει τα φτερά του, τεντώνεται τέσσερις φορές, υποκλίνεται τρεις φορές με το κεφάλι του, ανοίγει το ράμφος του και τραγουδάει. Όλη αυτή η δράση διαρκεί 15 δευτερόλεπτα, και μετά από αυτό, μια καμπανούλα χτυπά για να δείξει την ώρα.

Ασυνήθιστα, αυτό είναι ένα από τα μοναδικά Imperial Eggs που δεν περιέχει μια «έκπληξη» μέσα του. Ο λόγος για αυτό είναι άγνωστος, καθώς πολλά Αυγά είχαν εκπλήξεις με εντολή της Αυτοκρατορικής Επιτροπής

Σε μια δημοπρασία του Οίκου Christie's στο Λονδίνο, αυτό το εξαιρετικό έργο τέχνης πωλήθηκε υπέρβαση των 9,2 εκατομμυρίων λιρών (ή 18,5 εκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας το το ακριβότερο αυγό του Φαμπερζέ που έχει ποτέ πουληθεί. Ο αγοραστής ήταν ο Ρώσος συλλέκτης Αλεξάντρ Ιβάνοφ και το 2014, δωρίστηκε στο Κρατικό Μουσείο του Ερμιτάζ.

Στη συλλογή του Βέκσελμπεργκ, η οποία τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη, υπάρχει ένα εξαιρετικό Πασχαλινό αυγό με τίτλο "Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου." Αυτό το αυγό δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1916 και παραγγέλθηκε από τον τσάρο Νικόλαο Β' ως δώρο για τη μητέρα του, Μαρία Φιόντοροβνα. Ήταν το τελευταίο αυγό που ο τσάρος πρόλαβε να δώσει στην τσαρίνα πριν τον θάνατό της, και ήταν το μόνο αντικείμενο που μπορούσε να πάρει μαζί της όταν εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Στις 22 Απριλίου 1907, ο Τσάρος Νικόλαος Β' παρουσίασε αυτό το αυγό στη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Φεντόροβνα, για να τιμήσει τη γέννηση του τσάρεβιτς, Αλεξέι Νικολάιεβιτς, τρία χρόνια νωρίτερα. Λόγω του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου το 1904, δεν είχαν παραχθεί αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά για δύο χρόνια. Το αυγό περιείχε ως έκπληξη ένα διαμαντένιο κολιέ και ένα ελεφαντόδοντο μικροσκοπικό πορτρέτο του τσαρέβιτς πλαισιωμένο με διαμάντια (τώρα χαμένο)

Μετά τον θάνατο της Μαρίας Φιόντοροβνα το 1928, το αυγό κληρονόμησε η μεγαλύτερη κόρη της, Ξένια, και στη συνέχεια, τη δεκαετία του '60, το απέκτησε ο γιος της Ξενία, Βασίλειος. Αργότερα, το αυγό αγοράστηκε από αντιπροσώπους της εταιρείας Φαμπερζέ (Fabergé). Το 1978, το αυγό "Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου" προστέθηκε στη συλλογή των "Forbes." Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη Ρωσία.

Τα αξιόλογα κοσμήματα του Οίκου Φαμπερζέ θεωρούνται σήμερα σπάνιες αντίκες και εκτιμούνται ως σημαντικά κομμάτια της παγκόσμιας τέχνης και ιστορίας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X