ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

H «ιστορική» συμφωνία της EE για την τεχνητή νοημοσύνη

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα «προϊόντα υψηλού κινδύνου» της ΕΕ.

Μαρία Καραμάνου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε τους πρώτους νόμους για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία τοποθετεί την ΕΕ στην πρωτοπορία σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι νόμοι αυτοί θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2025.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τον Thierry Breton, τον Ευρωπαίο Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τέτοιου είδους θέματα στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις διήρκεσαν σχεδόν τρεις ημέρες, με περίπου 100 άτομα να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο Breton υπογράμμισε ότι η επίτευξη αυτής της συμφωνίας αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια.

Το Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της αστυνομίας, των εργοδοτών και των πωλητών. Παράλληλα, ορίστηκαν κανόνες για τη χρήση βιομετρικών συστημάτων πραγματικού χρόνου, με απαγόρευση της συναισθηματικής αναγνώρισης, εκτός από εξαιρέσεις όπως η αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και σοβαρών εγκλημάτων.

Οι κανόνες που ισχύουν για τα συστήματα υψηλού κινδύνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυστηροί και περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα προτού τα συστήματα εισέλθουν στην αγορά της Ε.Ε. Καλύπτουν εφαρμογές με άμεσο και δυνητικά επικίνδυνο αντίκτυπο στους πολίτες, όπως λογισμικό ταξινόμησης βιογραφικών, χειρουργικές επεμβάσεις με ρομπότ, προγράμματα βαθμολόγησης εξετάσεων στα πανεπιστήμια, και άλλα. Η συμμόρφωση με τους κανόνες πρέπει να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους με την υποχρεωτική υποβολή σε τακτικές επικαιροποιήσεις.

Επιπλέον, τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, θα καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων της Ε.Ε., θα απαιτείται η υποβολή δήλωσης «συμμόρφωσης» και θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE προτού φτάσουν στους καταναλωτές. Αφού είναι διαθέσιμα στην αγορά, θα παραμένουν υπό την εποπτεία των εθνικών αρχών, με την υποστήριξη ενός ειδικού γραφείου τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου θα υποκείνται σε πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 35 εκατομμύρια ευρώ ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι υψηλότερο. Αυτό αποτελεί μέρος των κυρώσεων που επιβάλλονται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες και την προστασία των καταναλωτών από τυχόν επικίνδυνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X