Μαρία Καραμάνου
Η παροιμία "Αν δεν σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν κάνεις" παίρνει μια εντελώς νέα προοπτική στο πλαίσιο μιας τάσης στα social media που περιλαμβάνει αποκρουστικές και ανήθικες πρακτικές. Σε αυτήν την αμφιλεγόμενη πρόκληση, γονείς ανεύθυνα συμμετέχουν βιντεοσκοπώντας τον εαυτό τους να σπάνε αβγά στα κεφάλια των παιδιών τους, προκαλώντας την αντίδρασή τους.
Οι γελοιογραφημένες αντιδράσεις των παιδιών στην απρόσμενη και σοκαριστική αυτή ενέργεια καταγράφονται και δημοσιεύονται στο TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές. Αυτό το trend όμως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς η αφέλεια των παιδιών εκμεταλλεύεται για διασκέδαση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συναισθηματικός αντίκτυπος. Τέτοιες πρακτικές δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς την ευημερία και τα συναισθήματα των παιδιών, και έχουν αποδοκιμαστεί από πολλούς λόγω της ηθικής ανησυχίας που προκαλούν.
Parents cracking eggs on babies’ heads in sick TikTok trend: ‘How you lose trust’ https://t.co/OWZhrHDm9G pic.twitter.com/YeUrvQHSAO
— New York Post (@nypost) August 18, 2023
Στα βίντεο, τα ανήλικα παιδιά αντιδρούν με κλάματα ή είναι σαστισμένα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα πιο μεγαλύτερα παιδιά γελούν μαζί με τους γονείς τους, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η ανησυχία και η οργή είναι κοινά συναισθήματα που προκύπτουν από τέτοια περιεχόμενα.
Όπως συμβαίνει συχνά στα social media, οι αντιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με τον κόσμο. Υπάρχουν άτομα που θεωρούν αυτήν τη νέα τάση ως διασκεδαστική και την υποστηρίζουν, ενώ η πλειονότητα εκφράζει αντίθετη άποψη και καταδικάζει την πρακτική. Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις αντικατοπτρίζουν την έλλειψη σεβασμού προς τα συναισθήματα και την ευαισθησία των παιδιών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοεκτίμησή τους.
Μάλιστα ένας δήλωσε πως, «…για τα likes και τα views, τώρα το 2023 σπάμε αβγά στα κεφάλια των παιδιών μας με την ελπίδα ότι θα καταγράψουμε μια διασκεδαστική αντίδραση που μπορούμε να δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο για να διασκεδάσουμε αγνώστους;»
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα διαδικτυακό trend εκφράζει μια μορφή κακοποίησης. Κατά την περίοδο του lockdown λόγω του COVID-19 το 2020, είχε εμφανιστεί μια ανησυχητική τάση, όπου γονείς συμμετείχαν σε πρακτικές που μοιάζουν με κακοποίηση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά την οποία η κοινωνία βρισκόταν υπό περιορισμούς, γονείς προσποιούνταν ότι έβαφαν τα παιδιά τους με περιττώματα ή τρόφιμα, μόνο για να καταγράψουν την αντίδρασή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά αντιδρούσαν με κλάματα και απογοήτευση.
- Adele: Η αποκάλυψη που έκανε για τα συμπτώματα στέρησης
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μας δείχνει την ψυχοθεραπεία του
- Ο Brandley Cooper για τον εθισμό στα ναρκωτικά: «Είχα σκεφτεί ότι θα πεθάνω»
- JLo: Η συγκινητική ανάρτηση για τον ένα χρόνο γάμου με τον Ben Affleck
- Greta Gerwig: 5 συμβουλές που δίνει η σκηνοθέτρια της «Barbie»