ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Midi φούστα, πουκάμισο και μπότες
 

Η πρόβλεψη ειδικού για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Άλαν Λίχτμαν κατάφερε να προβλέψει σωστά τις τελευταίες εννέα από τις δέκα προεδρικές εκλογές.

Μαρία Καραμάνου

Με την αγωνία να κορυφώνεται πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, οι προβλέψεις του ιστορικού και «γκουρού» Άλαν Λίχτμαν συγκεντρώνουν για άλλη μια φορά τα βλέμματα. Ο Λίχτμαν, γνωστός για την αλάνθαστη μέθοδό του, η οποία έχει αποδειχθεί σωστή σε 9 από τις 10 τελευταίες αναμετρήσεις, αναφέρει πως το σύστημα «13 κλειδιά» αυτή τη φορά δίνει την προεδρία στην Κάμαλα Χάρις.

Ο Άλαν Λίχτμαν, με τη μακρόχρονη εμπειρία και την άψογη ιστορία προβλέψεων, βασίζεται σε 13 βασικές δηλώσεις που αφορούν τη γενική πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Αυτές οι δηλώσεις καλύπτουν από τις οικονομικές επιδόσεις και τα κοινωνικά κινήματα, μέχρι τις πολεμικές συγκρούσεις και το προσωπικό χάρισμα των υποψηφίων. Όταν ο υποψήφιος του κατεστημένου κόμματος έχει πέντε ή λιγότερες «ψευδείς» δηλώσεις, προβλέπεται να κερδίσει. Αντίθετα, όταν έξι ή περισσότερες είναι ψευδείς, ευνοείται ο αντίπαλος. Αυτή τη φορά, ο Λίχτμαν βεβαιώνει ότι η Κάμαλα Χάρις έχει το πάνω χέρι με οκτώ «κλειδιά» να την υποστηρίζουν.

Παρά τις προβλέψεις του, ο Λίχτμαν παραδέχεται ότι ποτέ άλλοτε δεν ένιωσε τόσο μεγάλη αγωνία για τη δημοκρατία. Οι έντονες κατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων –με την Κάμαλα Χάρις να αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ «απειλή για τη δημοκρατία» και τον Τραμπ να την χαρακτηρίζει «κομμουνίστρια»– έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που εντείνει τον διχασμό.

Η αγωνία δεν περιορίζεται μόνο στους υποψήφιους, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, με πάνω από το 70% των ψηφοφόρων να θεωρεί την προστασία της δημοκρατίας ως μείζον ζήτημα. Για τον Λίχτμαν, η δημοκρατία, ως μορφή διακυβέρνησης, είναι εξαιρετικά νέα και εύθραυστη σε σύγκριση με την «ιστορία των βασιλείων» και την αυταρχική διακυβέρνηση. «Η δημοκρατία είναι μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη», σημειώνει, και προειδοποιεί για τη σημασία της προστασίας της.

Ο καθηγητής Λίχτμαν, έχοντας εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, εδραιώθηκε ως «προφήτης» των αμερικανικών εκλογών μέσα από το σύστημα που ανέπτυξε, και το οποίο τον ανέδειξε ως τον πιο έγκυρο εκλογικό αναλυτή της εποχής του. Από το 1984 μέχρι και σήμερα, μόνο στην αμφιλεγόμενη αναμέτρηση του 2000 δεν κατάφερε να προβλέψει σωστά τον νικητή. Φέτος, ο ίδιος μπορεί να νιώθει σίγουρος για την πρόβλεψή του, αλλά υπογραμμίζει πως είναι οι πολίτες που κρατούν το κλειδί για το μέλλον.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση