ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Malala Yousafzai, το κορίτσι που πυροβολήθηκε επειδή μαχόταν για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σήμερα και θυμόμαστε το κορίτσι σύμβολο που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι γιατί επέμενε να πηγαίνει σχολείο.

Το όνομα της Malala Yousafzai δεν είναι άγνωστο, ούτε και η ιστορία της. Με καταγωγή από το Πακιστάν, στα μόλις έντεκά της χρόνια είδε τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν την εξουσία και να στερούν σε όλα τα κορίτσια το δικαίωμα της μόρφωσης, το δικαίωμα που η ίδια επιθυμούσε περισσότερο από κάθετι. Μετά από παρότρυνση του πατέρα της, ο οποίος πέρα από ακτιβιστής ήταν και ιδιοκτήτης σχολείου θηλέων, θέλησε να γράψει σχετικά με τα όσα βιώνει στο μπλογκ του BBC, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Gul Makai. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η ίδια, γρήγορα συνέχισε με κείμενα και συνεντεύξεις, αποκαλύπτοντας όχι μόνο το αληθινό της όνομα, αλλά και την απόφασή της να αντισταθεί σε όσους επιδίωκαν να βάλουν τέλος στην προσωπική της εξέλιξη.

Το πάθος της για τα δικαιώματα και την εκπαίδευση, ήταν τόσο μεγάλο, που κόντεψε να χάσει την ζωή της τον Οκτώβριο του 2012 όταν δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, από άγνωστο άνδρα Ταλιμπάν, ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο. Αν και η κατάστασή της ήταν κρίσιμη, τελικά αναδείχθηκε νικήτρια και η δίψα της να κερδίσει όσα θέλουν να της στερίσουν έγινε μεγαλύτερη από ποτέ. Σήμερα, 22 Ιανουαρίου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης η οποία ανακυρήχθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2018 έχει ως σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Με αφορμή την ημέρα, θυμόμαστε την ιστορία της Malala Yousafzai, η οποία κατόρθωσε να γίνει σύμβολο με την δράση της για τα δικαιώματα των γυναικών που δεν είναι λευκές στην εκπαίδευση.


Σε κάθε της ομιλία καταφέρνει να εμπνέει και να στέλνει τα πιο ηχηρά μηνύματα σε όλο τον πλανήτη.

Επιστρέφοντας πίσω στον χρόνο, μετά τον πυροβολισμό, όταν η Malala ανάρρωσε στο νοσοκομείο του Μπέρμινγχαμ όπου είχε μεταφερθεί, με την ιστορία της ξεσήκωσε ένα τεράστιο παγκόσμια κύμα συμπαράστασης. Οι προσπάθειές της, είχαν ως αποτέλεσμα το 2013 να τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης ενώ έλαβε και την πρώτη της υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο κατέκτησε τελικά το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών και με αυτό τον τρόπο έγινε η νεότερη γυναίκα που κατέκτησε το βραβείο στην ιστορία του θεσμού. Μετά το συγκλονιστικό επεισόδιο που παραλίγο να της στοιχίσει την ζωή της, μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε μόνιμα στην Αγγλία όπου και τελείωσε το σχολείο. Στην συνέχεια, βρέθηκε στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο αποφοίτησε σχετικά πρόσφατα.

Θέλοντας να μεταφέρει τα βιώματά της και να μιλήσει ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, κατέγραψε την ιστορία της στο βιογραφικό βιβλίο με τίτλο «I am Malala» (Με λένε Μαλάμα) που έγινε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες. 


Δέκα χρόνια μετά τον πυροβολισμό, μαζί με τον πατέρα της στο Πακιστάν.

Τον Νοέμβριο του 2021, η τότε 24χρονη ακτιβίστρια ενώθηκε τα δεσμά του γάμου με τον σύντροφό της Ασέρ Μαλίκ σε μια μικρή τελετή στο σπίτι της στο Μπίρμιγχαμ. Θέλοντας να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της, τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να ασχοληθεί με τη δημιουργία τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

Η εν λόγω απόφαση προήλθε σύμφωνα με τις δηλώσεις της στο Variety εξαιτίας της σειράς του Netflix «Stranger Things», την οποία παρακολούθησε με τον σύζυγό της. Σήμερα, στα είκοσι πέντε της πλέον χρόνια έχει ιδρύσει τη δικιά της εταιρεία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, την «Extracurricular» και με την οποία, εξασφάλισε μια πολυετή συμφωνία με την Apple TV+.

«Όταν συμπληρώνω έγγραφα που ζητούν τον επαγγελματικό μου τίτλο, πάντα δυσκολεύομαι γιατί προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι ο ρόλος μου. Αισθάνομαι ότι είμαι ακτιβίστρια και αφηγήτρια ιστοριών. Ασχολούμαι με τον ακτιβισμό για περισσότερο από μια δεκαετία και έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε μόνο στο έργο των ΜΚΟ: η αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας των ανθρώπων χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά» είχε αποκαλύψει η ΄ίδια αναφερόμενη στον εαυτό της.

Σήμερα, η Malala έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν σταματά να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Η ιστορία της, μάς υπενθυμίζει ότι μπορεί δυστυχώς αρκετοί να θεωρούν την εκπαίδευση ως "αγγαρεία", ωστόσο για άλλους είναι ανάγκη και αναφαίρετο δικαίωμα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X