ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ο Σάββας Περδίος μας μιλάει για τις τάσεις στην εστίαση

«Πάντοτε πριν από ένα νέο άνοιγμα εστιατορίου, πρέπει να γίνεται η σωστή κατάτμηση της κυπριακής αγοράς»

Άννα Πολυβίου

Κορυφαίο των κορυφαίων αναδείχθηκε το L’atelier Robuchon στην τελετή ανάδειξης των «WiZ 50 BEST Restaurants» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Ο κορυφαίος οδηγός διασκέδασης WiZ GUIDE, ο Όμιλος SppMedia και η Τράπεζα Κύπρου διοργάνωσαν τη λαμπερή αυτή γιορτή της κυπριακής εστίασης για τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου για το 2023. 

Στόχος του θεσμού «50 BEST Restaurants» αποτελεί η δημιουργία κινήτρων στη συνεχώς αναβαθμιζόμενη τοπική βιομηχανία εστίασης που να στηρίζεται πρωτίστως στην επιστημοσύνη, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Οι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τόνιζαν τη σημαντική αναβάθμιση της εμπειρίας εστίασης που εισέπραξαν στις επισκέψεις τους, σε σχέση με το 2022, ευχαριστώντας παράλληλα την Τράπεζα Κύπρου για την στήριξη έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα ο θεσμός, που στα δύο μόλις χρόνια του έχει αλλάξει την οπτική της βιομηχανίας στη χώρα μας.

Το παρών τους στη λαμπερή βραδιά της κυπριακής γαστρονομίας έδωσαν εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ως ο πλέον ειδήμων στον κλάδο της εστίασης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σάββας Περδίος, αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η Κύπρος να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ την γαστρονομία της, δηλώνοντας πρώτον πως, θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τις διεθνείς τάσεις, και δεύτερον, να αποφεύγουμε τις παγίδες που μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό και από παραδείγματα του εξωτερικού. Σχετικά με τις τάσεις, τις «ξεχώρισε» σε 3 κατηγορίες, το ποτό, το φαγητό και τη διακόσμηση. Συγκεκριμένα για τη διακόσμηση δήλωσε ότι, «Πλέον η διακόσμηση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η εμπλοκή εξειδικευμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα δουν γενικότερα το θέμα διακόσμησης σε ένα χώρο, αλλά και το φωτισμό και την ακουστική», ενώ συμπλήρωσε ότι, «Η μεταφορά της κουζίνας έξω, εκεί που βρίσκεται και κάθεται να απολαύσει το φαγητό του ο πελάτης, το λεγόμενο ‘show cooking’» παίζει σημαντικό ρόλο, αφού κάνει τον πελάτη να νιώθει ότι όντως βρίσκεται σε ένα χώρο όπου υπάρχει δράση. 

Αναφορικά με το ποτό, δήλωσε πως πλέον σήμερα, δίνεται μεγάλη σημασία σε γηγενείς ποικιλίες ποτών, όχι μόνο στο κρασί, αλλά και στα craft beers, ενώ ο κ. Περδίος αναφέρθηκε και στις παλαιώσεις αποσταγμάτων που έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και συχνότερα, με τη ζιβανία να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα «low sugar cocktails», cocktails με λιγότερη ζάχαρη δηλαδή, έχουν αρχίσει να εντάσσονται στα μενού των εστιατορίων, καθώς «τα εστιατόρια έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τα δικά τους σιρόπια, αντί να αγοράζουν τα έτοιμα, ώστε να περιορίζουν το βαθμό ζάχαρης που έχουν μέσα τα cocktails τους». Όσον αφορά το θέμα του ποτού, δε θα μπορούσε να παραλειφθεί το γεγονός πως όλο και περισσότεροι πλέον στρέφονται σε ποτά χωρίς αλκοόλ, συνεπώς και τα εστιατόρια με τη σειρά τους θα πρέπει να τα εντάξουν στο μενού των ποτών τους, ώστε ο πελάτης να έχει αυτή την επιλογή. 

Σχετικά με το φαγητό το οποίο συγκαταλέγεται στις «τάσεις», αναφέρθηκε στο «sharing», όπου τα πιάτα που παρουσιάζουν τα εστιατόρια είναι μικρότερα ώστε να βοηθήσουν στο sharing, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό «ο καθένας το δικό του πιάτο». Είναι διαφορετικό να τρως μόνο ένα πιάτο και να μένεις με την εικόνα τους ενός αυτού πιάτου που θα δοκιμάσεις, δήλωσε ο κ. Περδίος, από το να γεύεσαι διάφορες, μικρότερες ποσότητες από διαφορετικά πιάτα, το λεγόμενο ‘αλά καρτ’, επιλογές μικρών πιάτων για να δοκιμάσει όλο το τραπέζι. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο «farm-to-table movement», όπου πολλά εστιατόρια διεθνώς και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, έχουν τα δικά τους μποστάνια, τη δική τους φάρμα. Κάτι που το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε αρχίσει να προωθεί το νόμο με τα επισκέψιμα αγροκτήματα, όσα βρίσκονται στη φύση δηλαδή, να μπορούν να σερβίρουν και φαγητό για τους επισκέπτες τους. Ο «βιγκανισμός», που όλο και συχνότερα συζητιέται τα τελευταία χρόνια με πολλά άτομα να στρέφονται προς αυτό, θα πρέπει να αρχίσει να εντάσσεται περισσότερο στα εστιατόρια, έτσι ώστε όταν κάποιος που είναι βίγκαν, να έχει επιλογές να διαλέξει ανάμεσα σε βίγκαν πιάτα στο μενού. Τα εστιατόρια θα πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν και αυτή την επιλογή στους πελάτες τους.

Ο κ. Περδίος, αναφορικά με το 2ο σκέλος του ερωτήματος στο πώς μπορεί η Κύπρος να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ την γαστρονομία της, δήλωσε πως πρέπει να αποφεύγουμε τις παγίδες που μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό. «Κάποιες ιδέες που μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό, μπορεί εδώ να μην είναι πιασάρικες. Η Κύπρος είναι μικρό νησί, συνεπώς είμαστε μικρή αγορά. Εάν φέρεις ακριβώς το ίδιο concept στην Κύπρο από μία άλλη χώρα, στην εβδομάδα θα έχεις χάσει πολλά χρήματα από αυτά που θα πετάς κάθε μέρα, που στο τέλος δε θα αξίζει τον κόπο. Άρα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και η συμβουλή μου σε όσους ταξιδεύουν ή παρακολουθούν τις τάσεις στο Instagram, στο Pinterest, TikTok κτλ., είναι ότι πάντοτε πριν από ένα άνοιγμα, πρέπει να γίνεται η σωστή κατάτμηση της κυπριακής αγοράς».

Κλείνοντας, ο κ. Περδίος δήλωσε πως, «Τέτοιοι θεσμοί είναι που βοηθούν τη γαστρονομία και τον τουρισμό της Κύπρου γενικότερα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά στο χώρο της εστίασης να επιβραβεύονται, καθώς αποτελεί εκείνο το μικρό ευχαριστώ που θέλουν από όλους εμάς για να συνεχίσουν». 

Χορηγοί των Wiz Guide 50 Best Restaurants

Τράπεζα Κύπρου

Acqua Panna

S.Pellegrino

Κρασί Παπαγιαννάκος

Petrolina

Ακολουθεί βίντεο από τις δηλώσεις του τέως Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στα βραβεία WiZ 50 BEST Restaurants.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X