ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, φαρδύ hoodie, αθλητικά και δερμάτινο biker σακάκι
 

Οι αντιδράσεις για τα «άφυλα παιδιά», ο ορισμός και η συγγνώμη της Παπαρίζου

Η Έλενα Παπαρίζου ανακαλεί: «Έκανα λάθος μετάφραση».

Οι τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά δύσκολες για την Έλενα Παπαρίζου, αφού μετά  τα σχόλιά της για τα «άφυλα παιδιά» βρέθηκε στο επίκενρο αρνητικής κριτικής. Θέλοντας να βάλει ένα «τέλος» σε όλο αυτό, η ίδια μετά την επίμαχη συνέντευξη, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» για να διευκρινίσει τις δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη για κάθε μπέρδεμα ή προσβολή που προκάλεσε.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια δήλωσε πως τα προηγούμενά της σχόλια ήταν αποτέλεσμα μεταφραστικού λάθους, ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το λάθος, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η επιλογή των λέξεων ήταν ακατάλληλη.

Χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια είπε: «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία συνέντευξη, μέσα στην οποία ρωτήθηκα πολλά πράγματα. Μιλούσα πολύ γρήγορα. Σκέφτομαι σουηδικά και τα μεταφράζω στα ελληνικά και πολλές φορές κάνω λάθος μετάφραση. Δεν έχω δεχτεί και τα καλύτερα σχόλια και επίσης δεν έχω ασχοληθεί εγώ η ίδια να απαντήσω μέσα από τα social media, δεν θεωρούσα ότι ήταν σωστό. Πήγα σε μια συνέντευξη και ρωτήθηκα πράγματα. Σκέφτηκα πάρα πολύ γρήγορα και έκανα λάθος μετάφραση».

Στην συνέχεια ζήτηση συγγνώμη σημειώνοντας: «Αν έχω στεναχωρήσει κάποιον, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη. Μπορώ να το κάνω αυτό γιατί είμαι άνθρωπος. Τα παιδιά δεν γεννιούνται άφυλα αλλά γεννιούνται και δεν ξέρουν την προτίμησή τους και τι φυλετική συνείδηση έχουν. Όλα τα πράγματα έχουν να κάνουν με το DNA, με το περιβάλλον, τις προτιμήσεις. Οφείλω να πω, επίσης, επειδή είμαι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef, ασχολούμαι μόνο με τα παιδιά, τα αγαπάω πολύ και δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν. Να μη δώσουμε συνέχεια σε αυτή τη κουβέντα. Η ουσία είναι ότι αγαπάμε αλλήλους. Δεν ήθελα να στεναχωρήσω κανένα παιδί. Με κάνετε και νιώθω λιγότερο άσχημα, έχω στεναχωρηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες. Δεν κοιτάω ποτέ πίσω, κοιτάω τι μου συμβαίνει σήμερα. Στέκομαι στο σήμερα για αυτό και αγωνίζομαι να γίνω καλύτερος άνθρωπος και καλλιτέχνης» είπε τέλος η τραγουδίστρια».

Ποιος όμως είναι ο ορισμός του άφυλου και γιατί προκάλεσε τόση οργή η χρήση του όρου

Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε με την χρήση του όρου "άφυλος" αξίζει να θυμίσουμε τι σημαίνει και πότε χρησιμοποιείται. Τα άφυλα/agender άτομα είναι αυτά που δεν αποδέχονται την "κλασσική" έννοια του φύλου και τα ίδια αυτοπροσδιορίζονται χωρίς να έχουν φύλο. Συχνά, τα άτομα αυτή αντί να χρησιμοποιούν τα Η ή Ο μπροστά από το όνομά τους, επιλέγουν το Το ώστε να παραπέμπουν σε ουδετερότητα.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως από τρανς, σύμφωνα με τον μελετητή Finn Enke κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν και στο παρελθόν ο όρος ήταν σχετικά άγνωστός, από το 2014 και έπειτα το ουδέτερο φύλο (neutrois) και το άφυλο, είναι δύο από τα 50 διαθέσιμα προσαρμοσμένα φύλα στο Facebook, γεγονός που υποδεικνύει πολλά. Με πιο απλά λόγια, άφυλα άτομα είναι όσα δεν δέχονται το σεξουαλικό καλούπι που μάς τοποθετούν ανάλογα με τα γεννητικά μας όργανα.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση