Μαρία Σάββα
Ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα μας επιφυλάσσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ας ρίξουμε μια ματιά στις κορυφαίες τελετές έναρξης που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κατατάσσοντάς τις από το νούμερο 10 μέχρι το νούμερο 1.
Τόκιο, 1964
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964 ήταν οι πρώτοι που διεξήχθησαν στην Ασία και οι πρώτοι που μεταδόθηκαν ζωντανά (και έγχρωμα!) μέσω δορυφόρου. Θεατές από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μπόρεσαν να δουν στιγμιότυπα όπως την απελευθέρωση χιλιάδων πολύχρωμων μπαλονιών και 8.000 περιστεριών, καθώς και τα πέντε αεροπλάνα που σχημάτισαν τους Ολυμπιακούς κύκλους στον ουρανό. Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο Γιοσινόρι Σακάι, γνωστός και ως «το μωρό της Χιροσίμας», άναψε τον Ολυμπιακό βωμό. Ο Σακάι γεννήθηκε στη Χιροσίμα την ημέρα της ατομικής έκρηξης, 19 χρόνια νωρίτερα.
Ατλάντα, 1996
Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής Ολυμπιάδα που φιλοξενήθηκε από πόλη του αμερικανικού Νότου περιλάμβανε περιφερειακές αναφορές όπως ομάδες από marching bands, cheerleaders και steppers. Η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, από την Ατλάντα, ερμήνευσε το «Georgia on My Mind», ενώ ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς διάβασε αποσπάσματα από διάσημους συγγραφείς όπως η Ζόρα Νιλ Χέρστον και ο Γουίλιαμ Φόκνερ. Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μοχάμεντ Άλι, εμφανώς ταλαιπωρημένος από τη νόσο του Πάρκινσον, άναψε τον Ολυμπιακό βωμό μετά από περισσότερους από 10.000 λαμπαδηδρόμους που είχαν μεταφέρει τη φλόγα στην Ατλάντα.
Τορίνο, 2006
Η Ιταλία έδειξε στον κόσμο ότι είναι ηγέτιδα σε όλες τις μορφές τέχνης και σχεδίου, κάτι που ισχύει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η τελετή περιλάμβανε κοστούμια του Τζόρτζιο Αρμάνι και του Μοσχίνο, μουσική του Λουτσιάνο Παβαρότι και ακόμη και παρουσίαση αυτοκινήτου από τη Ferrari F2005. Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο Παβαρότι τραγούδησε την άρια «Nessun Dorma» από την όπερα του Πουτσίνι «Τουραντό», σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του.
Λος Άντζελες, 1984
Η «Ολυμπιακή Φανφάρα και Θέμα» είναι ένας τόσο εμβληματικός ύμνος που πολλοί νομίζουν ότι υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά στην πραγματικότητα γράφτηκε από τον διάσημο συνθέτη ταινιών Τζον Γουίλιαμς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Η τελετή περιλάμβανε έναν φόρο τιμής στην αμερικανική μουσική με μια μπάντα από 800 μέλη, 410 χορευτές σε ένα χορό μπαλέτου με θέμα το hoedown, 84 πιάνα που έπαιξαν το «Rhapsody in Blue» και μια χορωδία 300 ατόμων που συνόδευσε την Έτα Τζέιμς στο «When the Saints Go Marching In». Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο «Rocketman» Μπιλ Σούιτερ πέταξε στο Κολοσσαίο χρησιμοποιώντας μια Bell Rocket Belt, ένα jet pack με καύσιμο το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Ρίο ντε Τζανέιρο, 2016
Ο συν-σκηνοθέτης της τελετής Φερνάντο Μεϊρέλες αποφάσισε να κρατήσει το προϋπολογισμό χαμηλό, ώστε να μην σπαταληθούν χρήματα σε μια χώρα που αγωνιζόταν οικονομικά. Παρόλα αυτά, η τελετή ενσωμάτωσε τη βλάστηση και την πανίδα του Αμαζονίου, τον πολιτισμό των ιθαγενών, τη σάμπα και τη βόσσα νόβα, με την Ζιζέλ Μπουντσέν να περπατά σε πασαρέλα ως το «κορίτσι από την Ιπανέμα». Αξέχαστη στιγμή: Όταν η ποπ σταρ Ανίτα ενώθηκε με τους μουσικούς θρύλους Ζιλ και Βελόσο σε ένα αφιέρωμα στο Καρναβάλι που περιλάμβανε μέλη από τα 12 σχολεία σάμπα του Ρίο.
Σολτ Λέικ Σίτι, 2002
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μόλις πέντε μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε έναν αρκετά σοβαρό τόνο, αλλά η απλότητα και ο πατριωτισμός της την έκαναν εξαιρετικά συγκινητική. Μέλη των ιθαγενών φυλών Ουτέ, Γκόσουτ, Σοσόν, Πάιουτ και Ναβάχο χόρεψαν έναν ενωτικό χορό, ενώ κατά την Παρέλαση των Εθνών, οι αθλητές από όλο τον κόσμο κυμάτιζαν μικρές αμερικανικές σημαίες σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αξέχαστη στιγμή: Όταν η Χορωδία της Μορμόνης τραγούδησε τον εθνικό ύμνο καθώς η σημαία του Challenger — που ανακτήθηκε από τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου — υψώθηκε.
Αθήνα, 2004
Για να γιορτάσει την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο γέννησής τους, η τελετή περιλάμβανε μια αναδρομή στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας με Κενταύρους, ζωντανά αγάλματα, μυθικούς θεούς και τον Μέγα Αλέξανδρο, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται γύρω από μια πισίνα με πάνω από 500.000 γαλόνια νερού. Αξέχαστη στιγμή: Όταν το φόρεμα της Björk, διαστάσεων 10.000 τετραγωνικών ποδιών, ξεδιπλώθηκε πάνω από τους αθλητές στο στάδιο και ένας χάρτης του κόσμου προβλήθηκε πάνω στο ύφασμα.
Σίδνεϊ, 2000
Η τελετή παρουσίασε στους θεατές ένα ταξίδι στην Αυστραλία, με αναφορές στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, την Ενδοχώρα και τα προάστια, ενώ πάνω από 1.000 ιθαγενείς και νησιώτες του στενού Torres Strait προσέφεραν ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Αξέχαστη στιγμή: Όταν η ιθαγενής σπρίντερ Κάθι Φρίμαν άναψε τον βωμό — παρά ένα τεχνικό πρόβλημα που κράτησε τον κόσμο με κομμένη την ανάσα για τέσσερα λεπτά καθώς η φλόγα κόλλησε στην ανάβασή της στο πάνω μέρος του σταδίου.
Πεκίνο, 2008
Όλα είναι μεγαλύτερα στην Κίνα, με την τελετή έναρξης να περιλαμβάνει 14.000 συμμετέχοντες και προϋπολογισμό περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Χορευτές με κρυμμένες βούρτσες ζωγράφισαν ένα τεράστιο ρολό, ακροβάτες με στολές αστροναυτών κινούνταν γύρω από έναν αναρτημένο πλανήτη 60 ποδιών και 897 ερμηνευτές συνεργάστηκαν ως μπλοκ σε ένα πιεστήριο κινητών τύπων. Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο γυμναστής Λι Νινγκ, αναρτημένος με συρματόσχοινα, έτρεξε οριζόντια κατά μήκος του χείλους του Στάδιου της Φωλιάς του Πουλιού για να ανάψει τον βωμό.
Λονδίνο, 2012
Υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του Slumdog Millionaire, Ντάνι Μπόιλ, η τελετή διάρκειας τεσσάρων ωρών παρουσίασε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της βρετανικής ιστορίας, από τη Βιομηχανική Επανάσταση και την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέχρι τη μουσική και τη λογοτεχνία της χώρας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τελετής ήταν η βρετανική χιουμοριστική διάθεση. Αξέχαστη στιγμή: Όταν ο Τζέιμς Μποντ (παίξιμο από τον Ντάνιελ Κρεγκ) και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' εμφανίστηκαν να πηδούν από ένα ελικόπτερο πάνω από το στάδιο. Η Αυτού Μεγαλειότητα πραγματικά εμφανίστηκε στο βίντεο πριν το άλμα, προτού αντικατασταθεί από έναν κασκαντέρ.