ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

ΠΟΥ: Προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου μέχρι το 2050

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2050 με αύξηση 77% από το 2012.

Μαρία Καραμάνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά περίπου 77% έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που ανήκει στον ΠΟΥ, αναμένεται να καταγραφούν πάνω από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου έως το 2050. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 77% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012, κατά τα οποία καταγράφηκαν 14,1 εκατομμύρια κρούσματα και 8,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως. Τα προβλεπόμενα νούμερα ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 9,7 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050. Οι θάνατοι αναμένεται να σχεδόν διπλασιαστούν από το 2012, φτάνοντας τα 18 εκατομμύρια.

Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά περίπου 77% έως το 2050 προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με την "εντυπωσιακή ανισότητα" μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών να θεωρείται υπεύθυνη για αυτήν την αύξηση. Ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, με την αναλογία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας.

Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου είναι υψηλότερη, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης είναι επίσης υψηλές. Αντίθετα, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπου ο πληθυσμός είναι νεότερος και χαμηλότερες οι εκθέσεις σε παράγοντες κινδύνου, η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλότερη, αλλά οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο παραμένουν υψηλές.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στον κόσμο και ο δεύτερος ως προς τον αριθμό των θανάτων. Συνδέεται με παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών. Επιπλέον, ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται ως ο πιο συνηθισμένος και η κορυφαία αιτία θανάτου, με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στην Ασία να συντελούν στην αύξηση των περιστατικών.

Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας της COVID-19, τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αν και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι άνισος ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Προβλέπεται αύξηση των περιστατικών καρκίνου και των θανάτων σε φτωχότερες χώρες, ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X