ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: shiny denim παντελόνι, πουκάμισο και loose blazer
 

Τα τρία βήματα προς την κυπριακή επιτυχία

Η τακτική της Κύπρου την έβαλε στον δρόμο της επιστροφής, χωρίς να παραγνωρίζεται το ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας

Του Γιάννου Λύτρα

Πλέον, η Κύπρος μπορεί να μιλά για επιτυχία στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου «COVID-19», τουλάχιστον στην πρώτη της φάση. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνεται τις τελευταίες ημέρες, ενισχύει αυτή την άποψη και την αισιοδοξία της επιστημονικής ομάδας ότι δεν αποκλείεται σύντομα να κυμανθεί και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τις επόμενες ημέρες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία, κρινόμενα ως ιδιαίτερα θετικά, έχουν οδηγήσει και στην απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ ξεκάθαρα προκύπτουν από σειρά αποφάσεων, οι οποίες αν και σκληρές, φαίνεται ότι έθεσαν την Κύπρο στην σωστή πορεία. Παρ’ όλ’ αυτά, κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται εντός της κοινότητας, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και χρειάζεται να εξακολουθήσουμε να επιδεικνύουμε υπεύθυνη συμπεριφορά.

Τα βήματα προς την επιτυχία

Φυσικά και μπορούμε να μιλούμε για επιτυχία της Κύπρου στην διαχείριση της πανδημίας, δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης. Σε αυτήν συνέβαλε τα μέγιστα η έγκαιρη λήψη δραστικών αποφάσεων, όπως της λήψης αυστηρών μέτρων περιορισμού. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η επισταμένη ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς και ο μεγάλος αριθμός επιπλέον εξετάσεων σε εργαζόμενους και στον γενικό πληθυσμό. Όλα τα πιο πάνω, συνέβαλαν στο να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να οργανωθεί κατά της πανδημίας και σχετική άνεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, παρά τα όποια λάθη έγιναν στην αρχή.

Μειωμένα κρούσματα

Τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η Επιδημιολογική Μονάδα του Υπουργείου Υγείας ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αξιοσημείωτος ήταν μικρότερος αριθμός που καταγράφηκε από τις 9 Μαρτίου, των μόλις δύο περιστατικών, τα οποία μάλιστα ήταν εισαγόμενα. Επίσης, η ιχνηλάτηση πλέον δεν έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αλλά εντοπίζονται περιστατικά τα οποία προκύπτουν από εργαστηριακές εξετάσεις μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία. Σχετικά με αυτά, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε μιλώντας στην «Κ», ότι ενδεχομένως να πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν μεταβεί σε χώρους όπου εντοπίστηκαν περιστατικά ή είχαν έρθει σε επαφή οι ίδιοι με άτομο το οποίο απεδείχθη αργότερα ότι είναι θετικό στον ιό.

Προς το παρόν, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα δεδομένα, ωστόσο είναι ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της εικόνας το επόμενο διάστημα, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης. Ερωτηθείς αν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς, απάντησε αρνητικά, επιχειρηματολογώντας ότι είναι περιστατικά τα οποία «βγαίνουν» από την εντατική δειγματοληψία που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε, ενδεχομένως να υπάρξουν και μηδενικά κρούσματα. Την ελπίδα για το πολυπόθητο μηδέν αναπτέρωσε ο πρόσφατος –ο μικρότερος μέχρι σήμερα- αριθμός των δύο περιστατικών, τα οποία ήταν εισαγόμενα και όχι προϊόν ιχνηλάτησης ή δειγματοληψίας από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, από την στιγμή που εντοπίζονται κρούσματα στην κοινότητα, ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν νέες διακυμάνσεις στους αριθμούς τις επόμενες ημέρες. Θετικό στοιχείο αποτελεί ο μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων που προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται εντατικά, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Διαχωρισμός θανάτων

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την παραδοχή του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα ότι η Ελλάδα βάζει στην ίδια «δεξαμενή» τους θανάτους ασθενών με COVID-19 και τους θανάτους εξαιτίας της νόσου. Στην Κύπρο γίνεται χρήση του λογισμικού «IRIS», με την βοήθεια του οποίου γίνεται κωδικοποίηση της κλινικής κατάστασης ενός ασθενούς με κορωνοϊό που απεβίωσε, ώστε να εξαχθεί η ακριβής αιτία θανάτου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο μετρούμε 21 νεκρούς οι οποίοι ήταν θετικοί στην νόσο, αλλά εξ αυτών μόνο οι 15 συγκαταλέγονται στα θύματα του κορωνοϊού. Η μέθοδος στην οποία βασίζονται οι ειδικοί στην Κύπρο είναι η ορθή, σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Καμιά ανησυχία για τα σχολεία

Εν μέσω αντιδράσεων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σχολείων την 21η Μαΐου για όλες τις άλλες τάξεις, πέραν των τελειοφοίτων, έλαβε η κυβέρνηση την οποία δημοσιοποίησε στους υπόλοιπους εταίρους την Τετάρτη 6 Μαΐου. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, επίσημα και μη, άρχισαν να διατυπώνουν τις αντιδράσεις και τις έντονες ανησυχίες τους σε σχέση με την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων ασφαλείας. Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς εισήγηση της επιστημονικής ομάδας αποτελούσε η επαναλειτουργία των σχολείων υπό προϋποθέσεις εντός Μαΐου.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του την Τετάρτη διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας για όλους. «Τα σχολεία όλα θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους, τόσο τα λύκεια για τις 11 αυτού του μήνα, όσο και τα υπόλοιπα σχολεία που θα τα διαδεχθούν στη λειτουργία και βέβαια οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τη διεύθυνση των σχολείων θα προετοιμάσουν την φοίτηση των παιδιών, την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία. Τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν και στους γονείς και την ίδια ώρα έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας, θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και θα μπορέσουμε να διεξάγουμε 20.000 διαγνωστικούς ελέγχους, τεστ, σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές και μαθήτριες. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σε μαθητές και μαθήτριες, με τη συγκατάθεση εννοείται των γονέων, θα γίνουν από κινητές μονάδες των Υγειονομικών Υπηρεσιών, μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση