ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι, λευκό πουκάμισο και wide-shoulder blazer
 

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά

Ένα φυσικό φαινόμενο που «ξυπνά» μετά από δεκαετίες.

Μαρία Καραμάνου

Πάνω από τρεις δεκαετίες παρέμενε ακινητοποιημένο στη Θάλασσα Ουέντελ, όμως το γιγαντιαίο παγόβουνο A23a αποφάσισε να «απελευθερωθεί» από τα δεσμά του και να συνεχίσει το ταξίδι του στον πλανήτη. Με έκταση 3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα – μεγαλύτερο ακόμα και από την Εύβοια – και πάχος 400 μέτρα, το A23a είναι ένας παγωμένος κολοσσός που συναρπάζει με τη δύναμη και την αντοχή του.

Το παγόβουνο αυτό αποσπάστηκε από την Ανταρκτική το 1986, όμως γρήγορα «σφήνωσε» στον πυθμένα του ωκεανού, μένοντας ακίνητο για πάνω από 30 χρόνια. Η αρχική του «απόδραση» το 2020 είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες, αλλά και πάλι η πορεία του ανακόπηκε από μια δίνη κοντά στα Νησιά Νότιες Ορκάδες. Τώρα, με νέες δυνάμεις, άρχισε ξανά την πορεία του προς τα βόρεια, προκαλώντας ερωτήματα αλλά και δέος για το τι θα ακολουθήσει.

Η μοίρα του A23a φαίνεται να είναι κοινή με εκείνη πολλών άλλων παγόβουνων που εγκαταλείπουν τον Νότιο Ωκεανό: θα εισέλθει στον Ατλαντικό, θα συναντήσει θερμότερα νερά, θα διασπαστεί και τελικά θα λιώσει. Μέχρι τότε, όμως, συνεχίζει να γράφει την ιστορία του, αφήνοντας πίσω του ένα μονοπάτι από φυσικό μεγαλείο.

Ερευνητές του Βρετανικού Οργανισμού Ανταρκτικής (BAS) μελετούν πώς το A23a επηρεάζει τα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς παρέχει θρεπτικά συστατικά στα ύδατα από τα οποία περνά. Η Laura Taylor, βιογεωχημικός που συμμετείχε σε αποστολή παρακολούθησης, εξηγεί ότι αυτά τα γιγαντιαία παγόβουνα συχνά δημιουργούν «ζωντανά» οικοσυστήματα σε περιοχές όπου η παραγωγικότητα είναι παραδοσιακά χαμηλή. Ωστόσο, η έκταση της επίδρασης του A23a, λόγω του μεγέθους και της προέλευσής του, παραμένει άγνωστη.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X